С рекордните над 74% е намалял износът на ток през

...
С рекордните над 74% е намалял износът на ток през
Коментари Харесай

Износът на ток от България е спаднал с над 74% тази година

С рекордните над 74% е намалял износът на ток през тази година, сочи разбор на Енергийния систематичен оператор. На тази база се е свило производството и потреблението. Според търговците на електричество България към този момент изгубила ролята си на голам районен експортьор.

" Цените в България към този момент станаха идентични с цените в Централна и Източна Европа и износът на електрическа енергия не е оневинен от позиция на търговците, защото имаме общи цени в Унгария, Румъния, Гърция, в целия район ", уточни Соня Кадиева - ръководител на УС на Асоциация " Свободен енергиен пазар ".

От бизнеса обясниха за какво избират да употребяват от ден на ден вносен ток вместо български.

" В района се създава повече зелена сила, която от вятърни и фотоволатичини централи, която е на доста по-ниска цена и е доста по конкурентна и по добра в сравнение с цената на топлоелектрическите централи, които създават електрическа енергия в България ", разяснява Добрин Иванов - изпълнителен шеф на АИКБ.

Спада в потреблението от промишлеността обясниха по този начин:

" През последната година бизнесът, изключително електроинтензивният бизнес влага обилни средства в построяването на лични фотоволтаични централи, които създават електрическа сила за лични потребности ", сподели Иванов.



Търговците на електричество виждат друга причина за понижената консумация.

" Получаваме сигнали от наши клиенти, които предвиждат скорошна криза и това ще води до по-малко поръчки при тях, надлежно по-малко произвеждане и понижена консумация в идващите няколко месеца. Получаваме сигнали, че те ще минат на по-къса работна седмица ", съобщи Добрин Иванов.

Днес на електроенергийната борса, в сегмента " ден напред ", 1 мегаватчас ток се търгуваше за 186,50 лева или се следи покачване с близо 6,5%.

Увеличаване на каузи на евтина зелена сила би върнало България на районния пазар. Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи пред отрасловата парламентарна комисия, че с 40% са се нараснали фотоволтаичните централи у нас, които към момента не са присъединени към мрежата по виновност на систематичния оператор и на трите ЕРП-та.

" Започна друго опрощение от страна на ЕРП-тата и изключително на ЕСО, а то е, че липсва потенциал за присъединение на нови мощности ", сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов на 08.06.2023 година

В момента 35 гигавата ВЕИ мощности чакат за присъединение, при потенциал на страната от едвам 13. От Енергийния систематичен оператор са уведомили регулатора, че възнамеряват построяването на 20 подстанции със средства от Плана за възобновяване и резистентност, с цел да покачат опциите на преносната мрежа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР