С редица тържества в Благоевград бяха отбелязани 146 години от

...
С редица тържества в Благоевград бяха отбелязани 146 години от
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград Методи Байкушев навръх 3 март: Нека следваме завета на Левски – да живеем в свободно общество, в което гласът на всеки може да бъде чут и заедно да определяме съдбата си

С редица тържества в Благоевград бяха маркирани 146 години от Освобождението на България.

Програмата във връзка националния празник стартира пред паметната плоча при стадион Христо Ботев, мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, отпред с майор Павлович Орлински през 1878 година. Там кметът, народни представители, регионалният шеф, общински съветници, общественици и жители сведоха глава и поставиха цветя в символ на благодарност към героите, дали живота си за свободна и самостоятелна България.

Програмата продължи с празнично шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, което потегли по ул. „ Трети март “ и стигна до площад „ Македония “.

Пред паметника на великия български бунтовник Гоце Делчев бяха положени венци и цветя, а директно преди този момент с военни почести и под звуците на химна на Република България бе издигнато и националното знаме.

Присъстващите на тържествените празнувания бяха поздравени от кмета Методи Байкушев, който акцентира значимостта на датата 3 март, станала знак на свободата.

“Преди 146 години Високата врата капитулира, капитулира пред саможертвата, дала опция българската страна да възкръсне след цели 5 века. Днес се прекланяме пред хилядите български, съветски, украински, сръбски, румънски, финландски и полски войни, които дадоха живота си за това ние да живеем свободно и без значение и да можем сами да се борим за своя разцвет. Няма никакво подозрение, че подписването на Санстефанския контракт е първата и най-важната официална причина за възраждането на българската страна. От него стартира реализирането на националния блян, ясно разказан от Апостола на свободата Васил Левски, а точно да сме свободни и самостоятелни, да живеем в демократична страна, в която всички въпроси се вземат решение с вишегласие. И какъвто е заветът на Дякона оттук насетне и във безконечни епохи да се борим за това да живеем в общество, в което гласът на всеки може да бъде чут и всички дружно да дефинираме ориста си. Честит празник! Да живее свободата, да живее България ”, сподели в словото си кметът Методи Байкушев.

На площад „ Македония “ бе отслужен и молебен за здраве и благополучие за българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и благоевградски свещеници.

Участие в празничната стратегия взеха 3-то бригадно командване - Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, РК „ Традиция “ – Благоевград.

На събитията участваха още регионалният шеф на Благоевград Мария Димова, ръководителят на Общински съвет – Радослав Тасков, полковник Кирил Спаневиков, пълководец на Бригадно командване - Благоевград, военнослужещи, представители на културни и образователни институции, патриотични организации, представители на политически партии, общественици, жители и посетители на града.

Пред паметника на Гоце Делчев бяха положени венци от името на министъра на защитата на Р България Тодор Тагарев и от името на началника на защитата адм. Емил Ефтимов.

Водещ на програмата бе благоевградският артист Андраш Кончалиев.

Празничният ден продължи с концерт-спектакъла „ …И за Свобода… “ на Ансамбъл „ Пирин “ и с „ Урок по родолюбие “, проведен от Регионален исторически музей – Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР