С реанимационна линейка транспортират икономиста Владимир Каролев в УМБАЛСМ "Пирогов".

...
С реанимационна линейка транспортират икономиста Владимир Каролев в УМБАЛСМ "Пирогов".
Коментари Харесай

Владимир Каролев e в медикаментозна кома, има опасност за живота му

С реанимационна кола за спешна помощ транспортират икономиста Владимир Каролев в УМБАЛСМ "Пирогов ". На място през днешния ден в болничното заведение в Разлог, където тази нощ беше настанен Каролев, бяха министърът на опазването на здравето в оставка Костадин Ангелов и шефът на УМБАЛСМ "Пирогов " проф.Асен Балтов.

"Владимир Каролев е с черепно-мозъчна и гръдна контузия, уповавам се сътрудниците да се оправят с тежкото му положение, което все още е със сериозен риск за живота ", сподели пред публицисти проф.Костадин Ангелов.

Министърът в оставка уточни, че за случая е осведомен още сутринта. Информиран за това е и министър председателят в оставка Бойко Борисов, който е разпоредил основаването на разбъркан екип, който да транспортира потърпевшия икономист до столицата, сподели още проф.Ангелов.

Логистиката е осъществена от проф.Асен Балтов, който също бе на място в болничното заведение в Разлог. Той уточни, че в лечебното заведение в Разлог е направено всичко, което е належащо по неотложност.

"Заради положението Владимир Каролев е подложен в медикаментозна кома ", уточни проф.Балтов.

Икономистът Владимир Каролев пострада през вчерашния ден в Пирин планина. Той изчезна в неделя, до момента в който кара сноуборд.



Сигналът до Планинската избавителна работа е подаден към 17.00 часа през вчерашния ден от негови другари. Търсенето е било в региона на връх Малка Тодорка, където е забелязан последно.

В 01.00 часа през нощта на 10 май е подаден сигнал, че е открит.

Организирана е тежка транспортна акция и в 4.30 часа е бил предаден на Спешна помощ с голям брой контузии.

Той не е бил в схващане, изнесен е на ръце.



Предполага се, че се е наранил след рухване от към 400 метра на стръмен терен, евентуално при падение. Спасителите изясняват, че икономистът е бил открит на шанс, тъй като мястото, на което е бил, е без сигнал.

"Можеше да бъде употребен хеликоптер. В България обаче няма такова знамение и нещата ще се случват девет дни с камили ", безапелационен е Методи Баневски от ПСС.



Липсата на хеликоптер е голям проблем и ние продължаваме да бъдем в извънредно допотопна обстановка. Единствената страна в Европейския съюз, в която лишава часове екипите на избавителната работа да се съберат, стигнат пешком и след това да транспортират потърпевшия отвън терена ", разяснява Димитър Димитров от Българската лавинна асоциация.

Директорът на ПСС Стоян Нешев дефинира издирването на Владимир Каролев като комплицирано, без никаква спомагателна информация, на сложен и мощно замръзнал терен.

"За нас е голямо задоволство, че успяхме да го намерим в точния момент. Наистина, при тези условия, при такова рухване и с такива контузии, изходът можеше да бъде по-тежък ", посочи Нешев.

По думите му е допустимо твърдият терен да е подвел Каролев и да се е стигнало до падение и след него - дълготрайно рухване.

Нешев предвижда, че избавителен хеликоптер България може да има не по-рано от 2023 година

От Планинската избавителна работа изясняват, че сега планината е доста рискова.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР