С разпит на свидетели и изслушване на вещи лица в

...
С разпит на свидетели и изслушване на вещи лица в
Коментари Харесай

Вещи лица в съда за обвинена в убийство на дете

С разпит на очевидци и чуване на движимости лица в Окръжен съд Пловдив продължава делото против Анка Щерева /Айшето/ от ул. Клисура 1, упрекната, че е умъртвила осиновената си дъщеричка на година и 10 месеца.

Съдия-докладчик е Веселина Семкова, а Айшето е наела топадвокатите Хари Харалампиев от Пазарджик и Димитър Будаков от Пловдив.

Самотно живеещата жена е подсъдна за причиняване на тежка телесна повреда  в изискванията на домашно принуждение на малолетно дете, изразяваща се в непрекъснато общо разстройство на здравето, рисково за живота.

Според отбраната обаче няма данни гибелта да е настъпила принудително. Самата Айше твърди, че детето е паднало от леглото, до момента в който е скачало вследствие на което получава мозъчен отток, довел до гибелта му.

Както съобщихме, на 23 септември 2022 година, вечерта, в УМБАЛ Св. Георги в Пловдив е постъпило момиче, тогава на 1 година и 9 месеца, което е имало контузии по главата и тялото, синини, както и следи от ухапвания.

Детето е било доведено от неговата майка – осиновителка, която го гледа от бебе.

След осъществени прегледи и проучвания, с оглед откритите травматични увреждания, лекарите са подали сигнал на тел. 112.

Незабавно са почнали дейности по следствието за определяне на фактическата конюнктура по случая – разпити на очевидци и други

Заради спорни данни са били назначени експертизи за определяне на психологичното положение на майката и на телесните повреди на детето.

Първоначалните доказателства сочат, че контузиите по тялото на момичето са нанесени от майката.

Тя се е грижела сама за детето. Айшето обаче отхвърля да е отговорна.

През октомври прокуратурата оповести и експертна информация, която демонстрира каква е повода за гибелта на детето, умряло след изпадане в положение на кома – тежка черепно-мозъчна контузия с оток и вклиняване на мозъка.

Престъплението е за породена гибел по несъобразителност в резултат на съзнателно породена тежка телесна щета.

Според прокуратурата неочаквани инспекции на отдел „ Закрила на детето “ откриват, че за детето са се грижили доста добре.

Личният му доктор е удостоверил, че не е установявал травматични увреждания по него.

Няма данни майката да е живяла с някой в жилището.

Свидетели настояват, че Айшето се е грижила за детето доста добре, било е нахрането, облечено.

Според отбраната става въпрос за трагичен случай вследствие на небрежност от страна на майката.

Съдебно-психиатричната експертиза споделя, че майката е вменяема и може да носи наказателна отговорност.

Повдигнатото обвиняване по отношение на Анка Щерева е за осъществено закононарушение по член 131 ал.1 т.4 и т.5а вр. член 128 ал.2 вр. ал.1 от Наказателен кодекс за причиняване на тежка телесна щета, изразяваща се в непрекъснато общо разстройство на здравето, рисково за живота, като действието е осъществено в изискванията на домашно принуждение върху малолетната С. М. – на 1 година и 10 месеца.

За това закононарушение Наказателен кодекс планува наказване отнемане от независимост в размер от 3 до 15 години.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР