С размяна на взаимни обвинения в пленарната зала, но без

...
С размяна на взаимни обвинения в пленарната зала, но без
Коментари Харесай

Парламентът приключи случая БНР със спорове, но без да се произнесе дали е имало натиск

С замяна на взаимни обвинявания в пленарната зала, само че без изненада с огромно болшинство Народното събрание одобри отчета на краткотрайната комисия за изследване на обстоятелствата по абсурда към публичното радио през септември предходната година, когато беше изработен опит за събаряне от ефир на журналиста Силвия Великова, а сигналът на стратегия " Хоризонт " беше спрян за пет часа.

В документа, квалифициран след шестмесечно изследване, се обобщава, че може и да е имало напън над публицисти, само че няма по какъв начин комисията да го откри сигурно. Той беше утвърден с гласовете на ГЕРБ, " Обединените патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля ". " Против " гласоподава само Българска социалистическа партия, по чиято концепция беше образувана комисията.

По време на дебата депутатът от левицата Александър Симов съобщи, че събитията и аргументите за прекъсването на сигнала на стратегия " Хоризонт " би трябвало да се доизяснят, тъй като всичко останало би било " отблъскване на номера ". Колегата му Антон Кутев пък добави, че " парламентарната народна власт е убита с незначителност ".

В отчета си краткотрайната комисия обобщава, че няма техническа причина за прекъсването на сигнала на БНР в страната. През октомври предходната година по случая беше изслушан и към този момент някогашният основен прокурор Сотир Цацаров. В документа написа, че " са налице голям брой индикации за възлагане на прекъсване на радиото от страна на Светослав Костов, общоприет шеф на БНР към този миг ". Със сигурност обаче това трябвало да бъде открито от прокуратурата. Колкото до изказванията за напън както върху публицисти, по този начин и върху управлението на радиото, краткотрайната комисия обобщава, че има такива изказвания, само че Светослав Костов ги отхвърля.

От трибуната Тома Биков от ГЕРБ, който оглавяваше комисията, съобщи, че задачата на депутатите е била да обобщят случилото се, а не да издават присъди. От опозицията подлагаха на критика, че комисията не е свършила работата си до дъно - не е получила нито разпечатки от диалози, нито записи от камери. Биков изясни, че съгласно него те повече ще навредят, в сравнение с да са потребни, тъй като разпечатките ще покажат с кого е разговарял Светослав Костов, само че не и какво. Това щяло да значи, че " 30-40 души ще бъдат вкарани в оборота на обществото ". Той предвижда, че всеки от тях също ще твърди, че не оказвал напън, а това ще сътвори " още повече спекулации и ще замъгли още така и така мъгливата конюнктура ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР