С разгарянето на непровокираната война на Русия срещу Украйна Организацията

...
С разгарянето на непровокираната война на Русия срещу Украйна Организацията
Коментари Харесай

Това са десетте държави от НАТО с най-многобройни армии

С разгарянето на непровокираната война на Русия против Украйна Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) продължава да заема централно място в диалога за това дали спорът може да се разрасне отвън двете източноевропейски страни, разяснява US News.

Основното искане на Русия беше обявено на света доста преди тя да нахлуе в прилежащата страна на 24 февруари. То е да не допусне Украйна да се причисли към НАТО - боен съюз сред 28 европейски страни и две северноамерикански страни, чиято цел е да резервира мира и сигурността в северноатлантическата зона.
 Нидерландия праща самоходни гаубици в Украйна
Нидерландия праща самоходни гаубици в Украйна

Помощ против съветската експанзия

Украйна не е част от Алианса и евентуално скоро няма да стане, НАТО заобикаля директно присъединяване във войната, като се изключи че провежда няколко срещи на върха в централата си в Брюксел, с цел да разиска по какъв начин най-добре да поддържа някогашната руска страна с военно съоръжение и друга помощ. Ако не бъде взето решение за превантивни военни дейности, всяка директна военна интервенция ще зависи от това дали ще бъде задействан член 5 от устава на НАТО.

В член 5 се показва, че всяко нахлуване против някоя от страните - членки на процедура е нахлуване против всички тях. Позоваването на член 5 - което се е случвало единствено един път, след нападенията против Съединени американски щати на 11 септември - не е автоматизирано, защото всички 30 страни в Aлианса би трябвало да се съгласят.

U.S. News проучва данни от отчета " Военният баланс " на Международния институт за стратегически проучвания - годишна оценка на военния капацитет на 171 страни. Докладът на института употребява статистически данни за персоналния състав от 2021 година
 Зеленски: Украйна към този момент получава желаното оръжие
Зеленски: Украйна към този момент получава желаното оръжие

Руската експанзия ще продължи и към други страни

Тези 10 страни от НАТО имат най-големите военни сили, съгласно Международния институт за стратегически проучвания. Само на една страна се пада повече от една трета от общия брой.

На почетното 10 място е румънската войска с цифров състав от 71 000 души. Преди нея са Полша със своите 114 000 бойци, Испания - 123 000, Гърция - 143 000, Англия - 153 000, Италия - 162 000 и Германия - 203 000 души.

В челната тройка са Съединени американски щати - 1 395 000, Турция - 335 000 и Франция - 203 000.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР