С промените в Закона за туризма се предлагат няколко поправки,

...
С промените в Закона за туризма се предлагат няколко поправки,
Коментари Харесай

Кабинетът предложи промени в Закона за туризма

С измененията в Закона за туризма се оферират няколко ремонти, които ще доведат до понижаване на административната тежест при даване на услуги .

Премахва се условието за показване за някои публични удостоверителни документи на книжен притежател, като се вкарва нов формуляр, който в главната си част има декларативен темперамент.

Отпадат условията за показване на документи или техни копия за организация за ръководство на туристически регион, за сдруженията в процедурата по регистриране в Националния туристически указател, а също и при регистриране в Регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници.

Предвиждат се облекчения и при категоризацията тук-там за настаняване и заведения за хранене и развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и облекчения при лицензирането на екскурзоводи, планински водачи и ски учители.

Отпада също условието за показване на декларация по пример за регистрация в Търговския указател, както и декларация, че едноличният търговец не е подложен под забраняване. Предвижда се да отпадне условието за показване на информация за професионалната и езиковата подготовка на личния състав в някои обекти.

Една от поправките е обвързвана с нуждата до 1 януари 2018 година в националното ни законодателство да бъде транспонирана Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета за пакетните туристически пътувания и обвързваните пътнически услуги.

С нея се ползват общи правила за образуване на туристически пакети и за образуване на туристически пътувания в границите на Европейски Съюз, като се подсигурява на търговци и туристи спазването на техните права и отговорности, без значение от националното право.

С приемането на тази смяна ще се реализира хармонизация на българското законодателство с останалите страни в Европейски Съюз за активността на туроператорите и туристическите сътрудници, като се обезпечава равнопоставеност на туристическия пазар.

Освен това, посредством проектозакона и транспонирането на директивата се цели да се понижи административната тежест и спазването на разноските, а също се ускорява ролята на взаимното признание на отбрана при неплатежоспособност.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР