С промените в Закона за железопътния транспорт, които вече минаха

...
С промените в Закона за железопътния транспорт, които вече минаха
Коментари Харесай

Нов закон отваря вратичка за нечисти сделки с жп терени, твърди организация

С измененията в Закона за железопътния превоз, които към този момент минаха на публично разискване, се прави опит за заобикаляне на различен настоящ закон – този за държавната благосъстоятелност. Това настояват от Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз.

До момента Министерски съвет бе задължен да гласоподава експлицитни решения за преобразуването на всеки един парцел обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност и това бе отразено в протоколите на всяко съвещание, като по-късно можеше да бъде търсена персонална отговорност от взелите решението министри, разясняват от неправителствената организация.

Според самодейността с готвените промени в Закона се отваря малка врата за непосредствено прекачване на терени обществена държавна благосъстоятелност на железопътни предприятия, които по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност автоматизирано ще стават частна такава, само че към този момент без нужда от категорично решение на Министерски съвет за преобразуването им.

Така те могат елементарно да бъдат продадени съгласно член 43, алинея 4 от Закона за държавната благосъстоятелност, а по този начин отговорностите на практика ще се размият и това ще отвори нова опция за нечисти покупко-продажби с държавно имущество, настояват от ГИОРТ. 

От организацията акцентират, че и в настоящия Закон за държавната благосъстоятелност е планувана опция за основаване на лимитирани вещни права върху обществена държавна благосъстоятелност, когато това е належащо за създаване на линейни обекти на техническата инфраструктура (включително железопътна) – т.е. правото на градеж върху обществена държавна благосъстоятелност може да се учреди, без да има нужда от прекачване на тази благосъстоятелност или смяна на нейния статут.

„ Посочените дотук обстоятелства демонстрират, че тези, които са писали закона или са некомпетентни, или злонамерени. И в двата случая обаче крайният резултат ще бъде в ущърб на българските жители (фактическият притежател на тези имоти). Поради този факт, ние настояваме хората, подготвили измененията да дадат обществено пояснение и да носят лична отговорност ”, заяви Георги Статков от гражданската самодейност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР