С проект на Закон за изменение и допълнение на Закона

...
С проект на Закон за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Мораториум върху нови болници до май 2024 г., предлага МЗ

С план на Закон за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, оповестен през днешния ден на, се предлага да се вкара мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения . Предложението на здравния министър проф. Христо Хинков не е ненадейно, като той като министър. Срокът за публично разискване на препоръчаните текстове стартира да тече от на следващия ден, 27 октомври.

Текстовете плануват до май 2024 година да не се позволява основаването на нови лечебни заведения за болнична помощ и сложни онкологични центрове , както и разрешаването на нови медицински действия на съществуващи лечебни заведения и онкологични центрове. До тогава държавното управление би трябвало да утвърди обновена Национална здравна карта (НЗК). Действащата национална здравна карта е от 2018 година

Започналите процедури ще се довършат по остарелия ред, само че бъдещите ще се позволяват по нов метод. Затваря се да вземем за пример малката врата за нови действия на втори адрес , посредством която се разкриваха нови лечебни заведения като филиали на лечебни заведения и в други градове. С предлаганите промени разкриването на нови лечебни заведения ще става с утвърждение на държавното управление.

Министерство на здравеопазването предлага още облекчения в условията за регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ и приютите.

Другата огромна смяна е връщането на акредитацията на лечебните заведения , анулирана през 2019 година Тя ще е наложителна единствено за тези структури, които желаят да образоват студенти и специализанти, а за останалите ще е доброволна. Ще включва оценка на цялостната здравна активност и на обособените медицински действия, както и на опциите за образование на студенти и специализанти. Възстановяването на акредитацията ще увеличи разноските на лечебните заведения, защото ще се уточни размерът на таксите, излиза наяве от претекстовете.

В законопроекта са включени промени и за преструктуриране на мегаагенцията " Медицински контрол " . От нея още веднъж ще бъдат отделени трансплантациите в самастоятелна организация, която ще би трябвало да проработи от февруари 2024 година До 2019 година съществуванше независима организация по трансплантациите, само че сливането й с друга конструкция не е постигнало предстоящите резултати и трансплантациите понижават.
 България отсъства от картата на трансплантациите в Европейски Съюз
България отсъства от картата на трансплантациите в Европейски Съюз

От 1 година в страната детски чернодробни трансплантации не се правят и има " десетки изгубени пациенти "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР