С призив и викове Чуйте ни около 70-80 души представители

...
С призив и викове Чуйте ни около 70-80 души представители
Коментари Харесай

Лозарите пред фалит, искат Радев да ги чуе

С апел и крясъци " Чуйте ни " към 70-80 души представители на Национално съдружие на българските лозари и притежатели на лозарски насаждения излязоха на митинг пред постройката на президентската институция в София. Кордон от полиция и засилено наличие на контролните органи пазиха президентството.

Причината за демонстрацията е, че лозарите упорстват за обществено разпределение на бюджетите по отношение на всички браншове в земеделието, лозарски указател, вложения в техника и нововъведения за притежателите на лозя и предугаждане на годишен народен бюджет за подкрепяне на лозаро-винарския бранш и десертните лозя.

Лозарите упорстват още за: различно предугаждане на бюджет и даване на опция за премахване на лозови насаждения с оглед да сътвори опция да си преструктурираме бизнеса; дейно, умело и съответно работеща администрация в интерес на земеделските производители, която да е в непрекъсната връзка със земеделските браншове и да взема справедливи и способени решения след съвещания с тях, не самостоятелно; надзор на качеството на създаваното българско вино и надзор на продажбите на винено грозде; Контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от страните членки на Европейски Съюз и трети страни и надзор на продажбите на десертно грозде създадено от други страни членове на Европейски Съюз на територията на страната;

Не на последно място лозарите упорстват още за   способен изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по лозата и виното, който да се погрижи организацията да си извършва функционалностите.

Атанас Василев, ръководител на Национално съдружие на българските лозари съобщи пред публицисти, че лозарите ще упорстват за среща с президента Румен Радев, защото се е изгубил разговорът с Министерство на земеделието. Той изясни, че за следващ път лозарите са в София с мотив, че настояванията им не са чути. Много хубави приказки се споделили, само че нищо от казаното не се спазило.

" Ние отново сме най-прецакани спрямо другите сектори. Не желаеме да се противопоставяме на другите сектори, само че желаеме равнопоставеност, тъй като не сме по-малко и втора употреба земеделци и не можем да разберем на каква логичност се взимат решенията за разпределението на средствата ", посочи Василев.

Той настоя за всички трайни насаждения ставките да са идентични. В съпоставяне с останалите сътрудници, ние сме най-ощетени, уточни Василев и добави, че лозарите получават 40 лв. на декар. Държавата няма безкрайни благоприятни условия, само че за едни страната е майка, а за другите мащеха. За нас е мащеха, разкритикува Атанас Василев.

Лозарите сигнализираха още, че браншът е пред банкрут.
 Лозарите към момента си чакат регистъра, а в Министерство на земеделието и храните им описват приказки
Лозарите към момента си чакат регистъра, а в Министерство на земеделието и храните им описват приказки

България е море от изоставени лозя, акцентират от сдружението на лозарите

Марин Калнев, притежател на лоза, добави, че лозарите са с разноски 1 200 - 1 300 лв. на декар за предходната година, а за тази ще са още повече поради инфлацията и покачването на цените. Лозарите се водят суровина за произвеждане на вино и ракия, а доматът и пиперът какво се прави от тях? Те също отиват са суровина, за консерви, за лютеница, за кетчуп. Прасковите какво са? Те са плод, а всичко останало още веднъж отива за преправка като суровина за някакво произвеждане. Гроздето също е суровина, съпостави Калнев останалото произвеждане.

Собствениците на лозя недоволстват още поради индиферентност от страна на способените институции в България за разрешаване на трайно откритите проблеми в бранша и неналичието на съответни дейности от Министерство на земеделието. Министерство на земеделието e абдикирало от всички браншове в земеделието. Повече от десетилетие не се подхващат каквито и да е ограничения и дейности за поддръжката на производителите на грозде.

Държавна политика няма или когато има, то тя е потвърдено неработеща и неефективна. Относно лозаро-винарския бранш и десертните лозя неведнъж на провежданите срещи с Министерство на земеделието са отправяни оферти за нормативни промени, предлагани са ограничения и дейности за подпомагането ни и намирането на решения на проблемите и пречките да работим и бизнесът ни да действа вярно и дейно, изясни пред медиите представителите на лозарския отрасъл.

Протестът на лозарите в началото стартира пред президентството, след което мина през пл. Независимост, бул. " Княгиня Мария Луиза ", бул. " Александър Стамболийски " и бул. " Христо Ботев " и приключи пред Министерство на земеделието, храните и горите.
 С гнило грозде пред Министерство на земеделието и храните лозарите стачкуваха срещу несъответстваща държавна политика
С гнило грозде пред Министерство на земеделието и храните лозарите стачкуваха срещу несъответстваща държавна политика

120 лв. на декар са получили от страната лозарите, до момента в който други браншове са взели в пъти повече
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР