С примери от България и Чехия: нима заобикалянето или мълчанието

...
С примери от България и Чехия: нима заобикалянето или мълчанието
Коментари Харесай

Публична тайна ли е жизненият партньор на политиците ?

С образци от България и Чехия: белким заобикалянето или мълчанието по тематиката е нов атлантико-европейски ($-€-ов) аршин? Етиката, етикетът, протоколът повеляват съответни правила на държание, даже в всекидневието. С превес при другарство в политиката, дипломацията, бизнеса значима роля за личностна ориентировка на гласоподавателя доста постоянно има и виталният сътрудник на кандидат-избраника.

Обезателно към изборни акции! Особено за политици, които гласоподавателят познава незадълбочено или по никакъв начин, само че претендират за необятно публично доверие в изискванията на всеобща, многопластова и масирана дезинформация и съмнение към тях. И на съмнения за корупция, шуробаджанащина, клиентилизъм и слугуване на небългарски ползи. Изглежда,че политиката не е парадайс за ангелчета, само че белким в действителност толкоз доста наши кандидат-избраници за политици в последно време са самотници и нямат половинки в живота? Като кандидат-градоначалниците на София, да вземем за пример? Избраникът на жълтопаветниците, IT-програмисти и градската десница тук-таме се появи на фотоси с дребни дечица, само че за тяхна майка-съжителница на никое място не срещнах дума предизборно. Пловдивчанчето-кандидат на Чиновническата партия сякаш има единствено племенички, майка и служебно подчинени до неотдавна дами. Но витален партньор/ка не бе оповестен/а. Също както при водача му, публично. Последното се отнася и за атрактивната кандидатка на левиците, която надали се е занимавала само с профсъюзна активност. И за претендента на „ по- и най-патриотично настроените ” и на другите мераклии за градски и районни управници, и съветници. Да се гласоподава на сляпо доверие при цялостно безмълвие на претендентите по тематиката „ витален сателит ” ли бе задачата? Без идеологизми и „ попълзновения за нахлуване в персоналното пространство ”, при „ цялостна конфиденциалност ” ЗА и НА „ мераклъ-политиците ”? Както в предишното - героят на Веселин Андреев в „ Балада за комуниста ” - Антон мълчал на разпит с: „...ни дума, ни вопъл.. ”? Или най-малко като най-сдържаният по тематиката ПП-ец Асен Василев? Изглежда, че нашите претенденти тотално надминаха по поверителност за персоналния си живот Макрон, Меркел, Плевнелиев, италианската премиерка, словашката президентка, Виктор Орбан. Президентите Желев, Стоянов, Първанов, Радев; министър председателите Костов, Станишев, както и Тодор Живков не се срамиха от своите витални спътници Мара Малеева, Маруца, Антонина, Десислава или Елени-те (Костова, Йончева). Дано! Въпреки че надали упоменатите дами са имали коефициента на просветеност на Мария Кюри, на унгарската шахматистка Джудит Полгар, или известността на общественичките Маргарет Тачър, Индира Ганди, Голда Меир, Жана д,Арк, Клара Цеткин, Апасионария или най-малко Надежда Крупская. Или пък са конкурирали Мерилин Монро, Елизабет Тейлър, Грейс Кели, Ракел Уелч, Бриджит Бардо, Джина Лолобриджида, София Лорен, на млади години? Или засенчваха надхвърлящите персоналния си потенциал свръхамбициозни фон-дер-лайенки, сталинко-кристалини, габриело-неделчевки, майдело-пауновки, надки (международни /гаражни), деси-атанасовки, ниново-маноловки, тафрово-младеновци или нови полит-азисовци, куневко-хитруши...?

*** На локалните избори, съгласно политолога Димитър Ганев, „ Българите дали избор на доверие на сглобката ”. Добре. Но в София, на балотаж се явяват нео-кап-богаташ с родословие от „ остриета на диктатурата на пролетариата ” против чародейка от обучително-пропагандни курсове по „ правата религия ”. Според завистниците й даже с „ маргинален за Европа южноазиатски, преди епохи, преселнически генезис ”. Даже и да е правилно това София има потребност от коренна смяна в нейно лице! С риск от крайности сред павлик-морозовщина в името на Келепира и Уравновиловката. Но в случай че се задълбочим философско-исторически – и двамата са косвени последици на Дълбокото от епохи Задкулисие на „ най-устойчивата раса ” (цитирам нар.худ. Златю Бояджиев за приятеля му сътрудник Йосиф Перец). Без да намесваме етнически такъми, събития, понятия и техни производни, в това число лични имена. И без да прикачаме прилагателни. Като например юдаизъм, Цион, Карл (Хершел Леви Мордехай) Маркс, Лейба Давидович Бронштейн (= Ле/о/в Троцки или В.Улянов (= Ленин по майчина линия Бланк).

**Иначе Законът за държавния протокол, в действие от 1.11.2015 година,касае провеждането на формалните церемонии на българска територия. В това число йерархичното нареждане на държавните органи и на формалните лица по време на церемонии. В дните към националния празник на Чешката република 28 октомври там се появиха куп мнения за обичайното награждаване с най-високи държавни оценки. Извършено за първи път от новия президент Петр Павел (със синове Джан и Пьотр) в Деня на обособяването на Чехо-Словакия/ЧСР от Австро-Унгарската империя през 1918 година При отправяне на поканите за наличие на тържествената гала по удостояването с държавни награди чешки медии като seznam.medium и cnn.iprima.cz алармираха за „ относителен хаос ” по подбора на гостите за пасивно наличие. И дали поканите били самостоятелно адресирани, или и + с сватбен, респ. витален сътрудник.

* За сведение , до 1989 година при шеф на „ Единния държавен протокол ” доктор Борис Джибров настолно водещи бяха принципите, процедурите и практиките на френско-британския „ Дипломатическия церемониал и протокол ” с обобщители-автори Джон Вуд, Жан Серре. Основаващи се най-вече на кралски и буржоазно-републикански и отчасти на ватикански обичаи по тематиката. Според тях наличието на брачния сътрудник на публични изяви е предписание. При негово неявяване по уважителни аргументи бива заместван от непосредствен родственик (дъщеря, син). Самотен политик, посланик не бе одобряван пълноценно. Дори при неявяване на съпруга/та на посланика на публична изява, тя следва да бъде заместена от съпруга/та на идващия по сан посланик. Но за придружителя би трябвало да се знае нещо. През 1970 година и в Съюз на съветските социалистически републики са превели книжката на съветски език и стартират да я ползват на практика, вместо пролетарско-великоруско-царистко-европейската си версия. Далекоизточният протокол също има свои положителни и уважителни обичаи, само че опростяването на етикета и протокола в Европа настъпваше основно под въздействие на задокеански атлантизъм, прагматизъм, постоянно - всъщност - незнание към европейските, ватикански и далекоизточни обичаи. И нежеланието да бъдат усвоявани, което постоянно харесваше на селско-работническия нрав на ръководещи в екс-източния блок, в това число у нас, в някогашна ЧС/Ф/СР. Наследниците на доктор Джибров, имам предвид основно посланиците Атанас Павлов и Йордан Кожухаров, макар многочислените им изявления, изключително книгите-учебници на последния, наподобява нямаше по какъв начин да не отчетат наложения прагматизъм на политически действителности. Тази папагалщина най-често харесваше на новата политическа класа, най-малко в цяла Европа и Щатите. В това число в България, Чехия, Германия, Словакия, на Острова, във Френско...

**Ян Мареш и другите кореспонденти и новинари не са длъжни да познават президентския политически и дипломатически (или „ по-дипломатичен ”) протокол в Чехия . Едва ли и чешкият президент, унаследен военнослужащ, на млади години десантчик, о.р. военачалник, през 2015-18 година ръководител на Военния комитет на НАТО, не разчита на специалистите в администрацията си. И надали се занимава персонално с предложения, с изключение на вероятно с незадълбочено ревизиране на листата им. А някогашните президенти Милош Земан и проф. Вацлав Клаус били поканени със съпруги на формалната гала и последващия банкет на 28 октомври. Че сем. Клаусови са се отзовали на поканата, а Милош Земан „ имал друга стратегия ”, е право на решение за реакция на поканените.

*Журналистите недоумяват за какво някогашните министър председатели Андрей Бабиш и Иржи Пароубек не били поканени за 28.10 със съпруги, или с партньорки (Бабиш е женен, а на 25 м.м. Пароубек се ожени за 3-ти път). Средства за масова информация са единомислещи, че при президентите В.Хавел и В.Клаус биха били поканени във формат 1 + 1 и на двете изяви. Мога да потвърдя тази процедура от време на мандата ми на дипломат при президента Вацлав Хавел през 1996-99 година Тогава В.Клаус и М.Земан се смениха като министър председатели и ръководители на Долната камара на Народното събрание, а И.Пароубек, именуван Булдозера, през 1998 година стана зам.-кмет на Прага. В момента Андрей Бабиш е „ редови ” народен представител в ДК, само че е ръководител на най-многобройната парламентарна партия АНО, въпреки и опозиционна. При това през януари т.г. той бе противникът на Павел на балотажа за поста президент. Съпругата му Моника и „ Пароубковата ” Габриела имали предложения само за приема в Испанската зала в Пражкия палат (Храда). В церемониалната зала „ Владислав “, отново там, местата не достигали!? Коментиращите смятат извинението за несериозно, „ чиновническо тесногръдо и ненапълно неприлично ” (seznam.cz). Не знаят дали президентът Павел е в течение. Твърдят, че и при ръководството на М.Земан някои нежелани политически или прочувствено посетители изобщо не били канени на 28 октомври, а други – без акомпанимент. В. Клаус и етническият словак А.Бабиш като предприемач познавах незадълбочено от 1989 и от 1991 година от предшестващия ми мандат в ЧСФР. А добре – шефовете на администрации и на 3-мата предшестващи президенти. Без сегашната госпожа Вохраликова, само че Храдът в никакъв случай не е оставал без рутиниран протоколчик, какъвто видях на фотография при връчването на акредитивни писма преди ½ година. Вацлав Хавел и проф.Вацлав Клаус имаха високо професионални шефове на протокола. Дори първият Хавлов шеф, проф.Алоис Дръхлик, одобри да стане теоретичен началник на двама наши към този момент сегашни посланици за дисертанти по история и стопанска система, мисля, само че те - за жал - го разочароваха.

**Търсейки политически претекстове към гостоприемството на Храда по отношение на двамата някогашни министър председатели, новинарите разясняват, че И.Пароубек бил позабравен и безрезултатно се опитал няколкократно да се върне в огромната политика. Земан и Пароубек са някогашни ръководители на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП), а проф.Клаус – на дясно-центристката ГДП. Последно Пароубек се постарал да стане забележим за медиите с сериозни мнения по адрес на сегашната политическа репрезентация и своите наследници в ЧСДП. През т.г. той основа сдружението „ Недоволни ”, което съгласно него ще бъде основа на ново ляво придвижване. А неотдавна е участвал на срещата на върха в Китай, в която взел участие и В.Путин. Така че към господин Пароубек били вероятни „ някои запаси ” поради негови проруски и прокитайски изявления в последно време. А.Бабиш също не елементарни на Храда за отношението към него и преди 3-4 дни подсети на президента обществено за тогавашното му участие в ЧКП. Упрекна го също, че на младини същият бил работил за комунистическото /контра/разузнаване.

***В съпоставяне с българските политици и претенденти за такива прави усещане, че чешки одобрени политици не се тормозят да осведомят гласоподавателите за персоналния си живот, в това число за партньорства, за разводи и други персонални проблеми и прекарвания. А положителната осведоменост за половинките в живота на политиците може от време на време да послужи за взимане на държавнически решения. Така да вземем за пример е обществено известно, че от 1968 година заслужилият чешки политик проф. Вацлав Клаус е женен за Ливия, жанр. Мишинова, словачка, с уважавана научна кариера като икономист. През 2003-13 година тя бе и „ първа дама ”, до момента в който брачният партньор й бе президент. Въпреки, че Клаус и Земан бяха над 10 години в противоположни политически полюси като водачи на дясно-центристите от ГДП и на социалдемократите/ЧСДП, новият от март 2013 година президент Милош Земан прояви политическа приемливост и познавайки и оценявайки от години госпожа Ливия Клаусова я назначи за чешки дипломат в Словакия (до 2018 г.). Със удовлетворение си припомням, че тя бе чест посетител в резиденцията ни и за националния ни празник на 3 март.

**** Прозрачността към персоналния живот на политиците у нас и в Чехия се разграничава. Не че и там няма политици, които пренаписаха биографиите си и дискретничат за индивида или хората, с които живеят. Наместването на протоколните практики очевидно ще продължи. Чешкият народен празник отшумя. От 3 десетилетия най-малко в двете страни не е на всеобща респект ВОС/оциалистическа/ Р/еволюция/или ВОЮ/дейска/Р), по нов жанр осъществена преди 106 години през ноември. Докато изучените по Харвард, паланки, в НПО-та и прочие екс-андрешковци от 3-то потомство към момента не са приели за нов държавен празник Тиквен Ден (Halloween), навлечени с костюми на чудовища, призраци, скелети, вещици и демони или Деня на печената пуйка, тоест (Thanksgiving day = Ден на благодарността) да изберем с оптимизъм своята кандидатка след 3-4 дни!

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР