С приближаването на редовните парламентарни избори нараства обществената увереност, че

...
С приближаването на редовните парламентарни избори нараства обществената увереност, че
Коментари Харесай

64% от българите очакват кабинетът да довърши мандата си

С приближаването на постоянните парламентарни избори нараства публичната убеденост, че ГЕРБ ще изкара цялостния си управнически мандат. Такъв е един от главните заключения от национално проучване на социологическата организация „ Екзакта Рисърч Груп ”, извършено в интервала 5 - 12 декември 2020 година

През юни т.г. 57% от интервюираните са очаквали, че ГЕРБ ще завърши до дъно мандата си. През декември делът им е повишен до 64%. Онези, които позволяват опцията за предварителни парламентарни избори, са намалели двойно през декември спрямо юни – от 16 на 100 до 8 на 100.

СЛЕДВАЩИЯТ ПАРЛАМЕНТ

Сигурни участници в идващия парламент са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ ИТН ” и Движение за права и свободи, демонстрират данните на социолозите. Разликата сред електоралната поддръжка за ГЕРБ и Българска социалистическа партия е от порядъка на 2% (18.6%:16.5%). „ ИТН ” са трети с 9%. На 5.4% възлиза електоралната тежест на Движение за права и свободи. Шансове да влязат в Народното събрание имат още „ Демократична България ” с 3.9% и „ Обединени патриоти ” с 3.5%.

 (НЕ)ДОВЕРИЕ КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ

Одобрението към президента Румен Радев през декември е 50.9%, а неодобрението – 37.6%. За последната година той губи 10% утвърждение и прибавя 12% отрицание.

Неодобряващите ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева са 59.6%, а одобряващите я са 22.3%. Харесват я 77% от гласоподавателите на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов е одобряван от 31.6% от българите, а неодобряващите го са 60.7%. Съвсем друга е картина измежду поддръжниците на партията му – харесват го 95% от тях. Главният прокурор Иван Гешев има 22.3% утвърждение и 57.7% отрицание.

НАГЛАСИ КЪМ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Според 46% от българите не би трябвало да даваме втори късмет на Северна Македония да стартира договаряния с Европейски Съюз, до момента в който не бъдат дефинитивно позволени противоречивите въпроси. Сред останалите 53% от интервюираните се обособяват две нюансирани позиции. Първата е по-мека - 14% биха дали втори късмет на Скопие до края на годината, в случай че показва положително отношение и заявява подготвеност да взема решение противоречивите въпроси, а втората е по-твърда - 39% биха дали втори късмет на съседите по-нататък във времето само в случай че има съответни доказателства, че се вземат решение проблемите.

МЕРКИТЕ СРЕЩУ COVID-19

79.6% от българите утвърждават въведените от държавното управление ограничения за ограничение на разпространяването на ковид у нас от 27 ноември до 21 декември, а 20.4% са срещу тях. Против ограниченията са най-често младежи на възраст под 30 години (37% от тях), нискообразовани и небогати респонденти. Най-много съперници на ограниченията има измежду живеещите в градовете-областни центрове и измежду жителите на дребните градове на страната.

94.9% от участвалите в актуалното проучване настояват, че съблюдават въведените от държавното управление ограничения, а 5.1% показват, че не ги съблюдават. По-често ограниченията не се съблюдават от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от небогати, от роми и от поданици на дребните градове и на селата.

По-голямата част от респондентите – 69.5% настояват, че имат вяра на формалната информация за разпространяването на COVID-19 у нас, а 30.5% не имат вяра.

23.2% от българите показват, че биха се ваксинирали, а 41.1% декларират, че не биха го създали. 35.7% се двоумят и, с цел да решат дали да се имунизират, се нуждаят от повече информация за успеваемостта на имунизациите и за страничните им дейности.

ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПОЛИТИКАТА

В проучването се записва забележителен превес на неинтересуващите се от политиката у нас българи (74.5%) над интересуващите се (25.5%).

17.6% от интервюираните се самоопределят като трайно неинтересуващи се от политиката у нас. Сред тях по-често са млади и нискообразовани хора, роми и поданици на селата. 34% дефинират интереса си към политиката като слаб, освен това отдавна насам. Други 22.9% декларират, че в последно време са изгубили интерес към политиката у нас, като по-често това настояват дами, хора на възраст сред 40 и 60 година, респонденти със стандарт над междинния, само че и извънредно небогати българи, както и поданици на селата.

Едва 7.7% от интервюираните показват, че в последно време пораства ползата им към политиката. Това са най-вече образовани хора и десни гласоподаватели. 17.8% са българите, които настояват, че по принцип доста се интересуват от политика и резервират и все още този си интерес.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР