С пресконференция в Община Търговище бе даден старт на дейностите

...
С пресконференция в Община Търговище бе даден старт на дейностите
Коментари Харесай

Община Търговище поставя LED осветление в града, финансирано от Норвежката програма

С конференция в Община Търговище бе даден старт на дейностите по плана за възстановяване на енергийната успеваемост и рационализация на осветлението. По него се планува замяна на над 3000 лампи на територията на Търговище и кварталите Въбел и Бряг с енергийно ефикасни LED лампи. Проектът се осъществя се по Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014–2021 година В конференцията участваха кметът доктор Дарин Димитров, ръководителят на плана Димитър Димитров и координаторът инж. Борислав Филипов. „ След всички планове за възобновяване на инфраструктурата, пристигна ред и на осветлението. След привършване на дейностите ще имаме един доста по-добре осветлен град, улици, пешеходни пътеки. По-малко ще бъдат разноските за електричество. “, съобщи кметът доктор Дарин Димитров.

Той изясни също, че по плана Общината си партнира с норвежката „ MPENERGY “, каквито са условията на програмата. Очаква се представител на компанията да посети Търговище през април. Координаторът по плана Борислав Филипов обясни, че ще бъде построено така наречен "умно осветяване " със система за ръководство и мониторинг. „ Тя ще бъде внедрена посредством монтиране на нови електромери, които ще имат безжична връзка към Wifi-мрежа “, съобщи инж. Филипов. Системата ще разрешава включване и изключване на осветлението съгласно времевите данни за изгрев и залез.

Мониторинг на системата ще може да се прави в действително време по интернет. Това ще разреши и доста по-бързото премахване на неизправности, ако зародят такива. Прогнозните годишни понижения в излъчванията на въглероден диоксид, след приключването на плана, възлизат на над 1 звук годишно, изясни ръководителят Димитър Димитров.

Годишните парични спестявания ще бъдат над 130 000 евро, а енергийните – 1368 мегаватчаса. Срокът за реализация на плана е 15 месеца. Стойността му е близо 1 164 000 лева, 100% безплатна финансова помощ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР