„С предвидените в бюджета средства, въпреки многото говорене по тази

...
„С предвидените в бюджета средства, въпреки многото говорене по тази
Коментари Харесай

Анастасова към управляващите: Намалявате парите за образование до 1,5% от БВП - спрете да говорите, че то ви е приоритет

„ С плануваните в бюджета средства, макар многото говорене по тази тематика, не се доближават 125% на учителските заплати от междинната заплата за страната, макар че това е записано в Закона за предучилищно и учебно обучение. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова от парламентарната естрада за бюджета в бранш „ Образование “.

Тя обърна внимание и че няма планувани средства за увеличение на минималната работна заплата на педагогическия личен състав.

„ Забравихте ли, че че в детските градини, да вземем за пример, имаме помощник-възпитатели, които са педагогичен личен състав и са на минималната работна заплата? За тяхното нарастване няма средства, а това не са малко хора. За това би трябвало по-малко от 18 млн. лева “, акцентира Анастасова.

„ Ако картината в междинното обучение не е доста добра, то във висшето обучение тя е трагична. С този бюджет рухна мита, с който дойдохте на власт, изключително „ Продължаваме промяната “. За първи път от години липсват средства по комплексната оценка за качеството на образованието и реализацията на пазара на труда. В образованието системата за висше обучение е единствената, в която финансирането беше обвързано с оценка за качеството. Това към този момент не е по този начин. Явно пестите средства от висше обучение и не подкрепихте предложенията ни за 50 млн. лева за прехрана на образованието на държавните висши учебни заведения посредством повишение на тежестта на разпределението въз основа за сложна оценка за качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда. Не подкрепихте и предлагането ни за в допълнение финансиране за увеличение на възнагражденията на неакадемичния състав с висше обучение в държавните висши учебни заведения с 37,4 млн. лева “, сподели още депутатът.

Ирена Анастасова уточни, че съгласно калкулации на МОН, за заплатите на преподавателите на висшите учебни заведения са нужни 43 млн. лева, синдикатът „ Висше обучение и просвета “ пресмята 46 млн. лева, а в бюджета за заложени 39 млн. лева

„ Това ли е методът да задържите най-хубавите студенти като асистенти? Има висши учебни заведения, където заплатите на асистентите са половината от заплатата на един преподавател. Явно неналичието на преподаватели във висшите учебни заведения, което става фрапантно в последните години, не ви тормози “, обърна се тя към ръководещите и акцентира, че обстановката е още по-тежка в Българска академия на науките и Селскостопанската академия.

„ Оставяте недофинансирани и образованието, и науката. Вместо да увеличавате средствата в този бранш, с цел да гоним 5% от Брутният вътрешен продукт, вие ги намалявате до 1,5%. Спрете да говорите, че образованието ви е приоритет – не е “, заключи Анастасова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР