С предложените промени в Конституцията, президентът изпълнява нотариална функция в

...
С предложените промени в Конституцията, президентът изпълнява нотариална функция в
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Президентът е освободен от отговорност за служебния кабинет

С препоръчаните промени в Конституцията, президентът извършва нотариална функционалност в обществения живот и той не носи отговорност за служебното държавно управление . Колкото са лимитирани пълномощията с лимитирания избор на министър председатели, толкоз и президентът е освободен от политическата отговорност за сформиране на държавно управление. Такова тълкувание предложи в студиото на Нова телевизия конституционният арбитър Янаки Стоилов . С ангажимента, че не желае по никакъв метод да предпоставя идното решение на Конституционен съд по импортираните оспорвания на конституционните промени, Стоилов сложи редица въпроси, които пораждат обаче при действителното използване в деяние на законовите промени от декември 2023 година

Изборът на президента е лимитиран един път и неговата отговорност завършва с възлагането на мандата, защото президентът не може да прави преценка на препоръчаните кандидатури на министри по целенасоченост.

Консултациите на назначения длъжностен министър председател с партиите за състав на държавно управление действително нямат правно деяние и той е този, който би трябвало да вземе решение за назначението на министри, уточни Янаки Стоилов.
 Единствено Димитър Главчев поискал да е министър председател в длъжностен кабинет
Единствено Димитър Главчев поискал да е министър председател в длъжностен кабинет

Той има седем дни да върне мандата изпълнен

Като други въпроси, които изникват при използването напрактика на конституционните промени, е този за последващото съвместяване на постове - по какъв начин ръководителят на Сметната палата в тази ситуация Димитър Главчев , след приключване на мандата на служебното държавно управление, което управлява, ще се върне на поста си и ще се самопроверява като длъжностен министър председател. Тази несъответственост на постовете е заложена и в европейското законодателство, като няма значение ранга на акта, изясни Янаки Стоилов.

Според конституционния арбитър, законът допуска застъпване на два Народното събрание - т.е. интервал от няколко седмици, в който ще имаме 480 народни представители, защото националният представител става подобен по силата на вота на жителите, т.е. от изборите, а стартира да извършва отговорностите си от момента на полагане на клетвата.

В момента в Конституционен съд постъпват мнения и занапред съдиите ще изслушат отчета и ще проведат полемика. Янаки Стоилов не се ангажира със период за взимане на решение, само че установи, че " самите изменящи конституцията стартират да се дистанцират от измененията, които са дали своят вот ".
 Конституционен съд позволи за разглеждане жалбите на Радев и опозицията против измененията в Конституцията
Конституционен съд позволи за разглеждане жалбите на Радев и опозицията против измененията в Конституцията

Решението бе взето единомислещо

Може би стана добре, че на процедура ще се види използването на направените промени и следствията от тях, добави Стоилов. Той уточни и че въпреки всичко основната задача в този момент е да се стигне до осъществяване на предварителните парламентарни избори.

Янаки Стоилов съобщи, че обществото доста повече би трябвало да се тормози от това, че приказките за правосъдна промяна са доста повече от действителните дейности.

Защо публицистите не питат, до каква степен е стигнало следствието на така наречен атентат против някогашния основен прокурор, а за другите следствия като това за Нотариуса. Дали това се дължи на невисок потенциал, на неспособност или на отвращение - всичко това не е въпрос на закона и правосъдната промяна, защото в тази посока въпросната правосъдна промяна не предлага нищо ново. Напротив, пълномощията на правосъдния министър са още по-малко като опция да влияе върху двете колегии на прокурорите и съдиите във Висш съдебен съвет, изясни Янаки Стоилов. Той не е склонен да се седи и да се има вяра в една бъдеща правосъдна промяна до край, защото " не сме в религиозна институция ".

Янаки Стоилов задава и въпрос в положение ли е наличната политическата система да се трансформира в посока, в каквато се декларира правосъдната промяна?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР