С предложение на главния прокурор на Република България на основание

...
С предложение на главния прокурор на Република България на основание
Коментари Харесай

В България е продължено наказателното изпълнение на чуждестранна присъда от 10 години лишаване от свобода за пренасяне на наркотици през границата с цел продажба

С предложение на основния прокурор на Република България на съображение член 457 от Наказателно-процесуален кодекс е направено искане пред Софийски градски съд (СГС) да се приведе в сходство с българското право присъда, постановена от Висшия съд – Пирот, Република Сърбия, в действие от 06.04.2021 година, с която българският жител З.Г. е наказан на 10 години отнемане от независимост, за това, че на 29.01.2020 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Градина “ покрай Димитровград неупълномощено е пренасял субстанции, провъзгласени за упойваща дрога, за продажба – хероин с общо нето тегло 28 599,98 грама, скрити в специфични тайници на автомобила, с който пътувал. Извършеното е закононарушение по член 246, алинея 1 от Наказателен кодекс на Република Сърбия.

По писмена молба на отбраната на З.Г. и в осъществяване на преднамерено решение от 02.11.2021 година на Висшия съд – Пирот, в действие от 13.11.2021 година, сръбските управляващи са инициирали процедура за трансфер на наказаното лице в Република България. Постигнато е единодушие сред способените органи на двете страни, а точно – основния прокурор на Република България и Министерството на правораздаването на Република Сърбия, за приемане на З.Г. у нас – за продължение на осъществяване на наказването. На 29.09.2022 година наказаният български жител е бил признат от упълномощени длъжностни лица от Министерство на правораздаването, доведен в Република България и наведен в Затвора – София.

За да се обезпечи продължение на осъществяването на наложеното от задграничния съд наказване, е било належащо постановената и влезнала в действие присъда на сръбския съд да се приведе в сходство с българското право, като от Софийски градски съд бъдат решени въпросите по отношение на нейното осъществяване и в тази връзка основният прокурор на Република България е отправил предложение до Софийски градски съд.

В правосъдно съвещание пред Софийски градски съд Софийска градска прокуратура (СГП) е предложила да се схване квалификацията на закононарушението „ контрабанда “ по българския Наказателен кодекс и да се дефинира за изтърпяване наказване 10 години „ отнемане от независимост “ при първичен непоколебим режим.

На 28.10.2022 година Софийски градски съд дефинира, че приема за осъществяване присъдата на Висшия съд – Пирот, квалифицира действието като закононарушение по член 242, алинея 2 от Наказателен кодекс на Република България – преместване през границата на страната без съответно позволение на високорискови наркотични субстанции (контрабанда), дефинира първичен непоколебим режим на изтърпяване на наказването и приспада времето, през което българският жител е бил арестуван и изтърпявал наказване в Република Сърбия от 29.01.2020 година до предаването му на Република България на 29.09.2022 година, както и задържането му в Република България от посочената дата до влизане в действие на определението на Софийски градски съд.

Определението на Софийски градски съд е влезнало в действие на 15.11.2022 година

В рамките на своите пълномощия СГП неотложно предприе дейности по отношение на продължение осъществяването на наказването „ отнемане от независимост “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР