С празник на женския баскетбол на един от най-женските дни

...
С празник на женския баскетбол на един от най-женските дни
Коментари Харесай

Гергана Брънзова: Изграждане на ново баскетболно поколение в България е нашата мисия

С празник на женския баскетбол на един от най-женските дни в годината завърши планът Her World, Her Rules в България за тази година. Фестивалът в София беше финален от плана за България, като още веднъж мина под знака на 3 по 3. Стрийт-форматът на баскетбола беше фокус на самодейността и в Бургас. Фестивали имаше и в Пловдив, Габрово, Гоце Делчев и Варна. Главни координатори на събитието и програмата бяха управител развиване женски баскетбол Албена Брънзова и менторът Гергана Брънзова, експерт по холистичен баскетбол, менторство, оптимална спортна подготовка и личностно развиване. Гергана Брънзова разяснява цялата стратегия в изявление за формалния уебсайт на БФБаскетбол.

- Приключиха фестивалите по програмата HWHR. Цялостното ви чувство, сполучлива ли беше програмата? 
- Да, несъмнено! Като цяло организационно участваха повече от 700 души - девойки, екип от над 100 треньори и учители по физическо образование, родители, деятели, общински администрации. Целево като числа сме надминали заложените параметри в програмата. За нас беше значимо да се срещнем от близко с действителната конюнктура, обстановка и динамичност на място в другите градове и райони на страната. Беше значимо да усетим нещата, които образно може да се пропуснат четейки статистика и числа. Отношение, държание, прочувствена просветеност, познания, професионална компетентност, предпочитание, пристрастеност, кратковременен потенциал, запаси, метод на мислене, метод на работа, привички, групово схващане - това са парченцата, които основават цялата картина. Беше значимо да се докоснем от близко и имаме опция да се срещнем и бъдем в картината дружно.

- Какви въпроси най-често ви задаваха? 
- Тук е място да се означи, че се включваха и момчета. За нас е значимо да сме отворени и включваме всички искащи да играят баскетбол. Баскетболът сплотява! Това, което ми направи усещане е, че въпросите ги задавахме ние. Това е добра противоположна връзка за равнището на любознание и метода на връзка на новото потомство. В първа фаза сме на какво в действителност е спорт и баскетбол. Спортът и баскетболът да се прегледат като опция за напредък и развиване на личността. Буден разум, осъзнаване, крепко тяло, житейски умения - от дисциплинираност и организация, екипна работа, връзка, качествена реализация в живота - това са резултатите от спорта. Отворена съм и се старая да съм справедлива. Само тогава можем да случим съответна смяна, която да дава отговор на потребностите и обстановката.

- Навсякъде ли в България отношението на девойките към баскетбола е положително? 
- Това, което видяхме и усетихме е, че има предпочитание за баскетбол и състезание и изява. Силно развита съревнователност.

- Ползите от HWHR? 
- Популяризация, опция за работа с хора от разнообразни градове и равнища, шерване на опит и познания, проучване на положителни практики, търсене на съответни позволения на обстановките и провокациите, работа в екип - Баскетбол България.

Какво ви споделиха треньорите? - Споделиха практиките си и желанието за работа в екип. Създадохме група ново потомство треньори, в която всеки треньор искащ развиване и напредък, тенденция и поддръжка да се усеща свободен да споделя и работи в екип.

- Какви проблеми срещнахте, а също и какви положителни практики видяхте? 
- Идеята е да сътворяваме позволение освен на настоящите и зараждащите в процеса на работа, а и на тези обстановки, които са повода на тези провокации. Това са държавен бюджет и политика за спорта, систематизиране на часове и досегаемост до спортни уреди, подготовка на експерти, метод и спецификация на работа, работа с родители, кариерно и личностно развиване в спорта и със спорта, координиране на общ състезателен календар... Много са нещата. Управлението на всичко е предизвикването. А за това е необходим набор от експерти, хора със пристрастеност и умения, хора, подготвени да живеят и бъдат смяната, която желаят. Смятам, че се разпознаваме като такива с Албена Брънзова. А хубавото е, че разпознаваме такива в хората, с които работим. Ние привличаме и включваме всички, които са отворени за новото, различното, особеното, което да бъде преведено в деяние и случим позитивна смяна!

- Какъв е пътят, избистри ли се обстановката в женското направление в баскетбола? 
- За да се избистри обстановката е нужна целенасочена работа с ясно изложени условия и стандарт. Комуникацията е значим фактор. Проследяването и измерването на резултатите също. Когато всичко е добре обособено и структурирано е въпрос на осъществяване в действително време да се реализира усъвършенстване в резултатите.

- Какво е значимо да схванат баскетболистките, с цел да са готови психически и ментално за кариера? 
- Подготовката е основата. Желание и отдаденост, отвореност, подготвеност за учене и приемане на информация, инвестиция на време средства, контакти. Уроци - ръководство на живот. Уроци за това по какъв начин работи системата в професионалния спорт. Пътеката от детската градина, през учебно заведение, университет и про кариера, реализация и разцвет след спортната кариера, ръководство на спорт. Това е цяла просвета и е значима част от образованието. Уроци за самостоятелна подготовка и спортно механически и тактически умения. Тук е моментът да се означи и работата на треньорите и тяхното развиване. Важно е да имат платформа за непрекъснато надграждане на познания и продан на опит. За построяването на състезатели е нужно да има треньори и експерти, които да работят и се развиват също. Да споделят опит и просперират кариерно.

- Има ли надарени деца, успяхте ли да поговорите с родители за техните проблеми и провокации? 
- Да, има капацитет, има предпочитание. Родителите имат потребност от тенденция, поддръжка, шерване на ефикасни практики и благоприятни условия да бъдат подкрепящия фактор в развиването на децата. Имат потребност от карта на триумфа в спорта.

- Има ли разлика в отношението в другите райони, имахте ли компликации някъде? 
- Разбира се, че има разлика. Приемаме всичко това като самостоятелен районен, учредителен и персонален почерк, и всичко друго като опция да бъдем изобретателни и протичащи позитивна смяна. Работата в екип постоянно е водещ фактор в практиката ни.

- Бихте ли подготвили цялостна тактика за развиване на женския баскетбол? 
- Тук е значимо и е мястото да отбележа, че следдипломната ми подготовка и компетентност Баскетбол в НСА дружно с моето завръщане на терена януари 2021 в БК Славия беше стратегически ход на разузнаване и чувство на нещата от първо лице. Да усетя българския баскетбол, направление дами, да се докосна до експерти и състезатели, отношение, практики, да докосна новото потомство и схвана потребностите им, равнището им като състезатели и хора. Като човек предан и живеещ задачата си, дръзвам да настоявам, че имам скъп житейски и професионален опит, който споделям посредством всичко, което съм и сътворявам. След като приключих сезон 2020/21 в Славия и имах опция да проучвам всичко, привлякох в България Албена - моя сестра, правилен другар, сателит, експерт, с която имаме общи възгледи и доста история. Стратегия Стани по-добър е основоположена при основаната от мен академия GetBetterEvolve в Истанбул 2013 година. Концепцията на академията е цялост от опита и визията ми за изцяло развиване на личността посредством баскетбол. Методологията Холистичен баскетбол е главен дирек. По-късно, 2015 година при основаването на фондация " Бойчо Брънзов - Стани по-добър " беше пренесена и в България и в Канада. От 2018 година, с моето публично завръщане в България интензивно работя за реализацията на всичко, което имам като визия, вярвания, материал познания, умения. Стратегия " Стани по-добър " е почеркът, с който работим. БФБаскетбол ни дава опция да бъдем реализатори на Стратегия и проект Стани по-добър 2022-2026. Всичко, което изпълняваме е заложено в стратегическия проект и стратегия за развиването на баскетбол дами. Изграждане на ново потомство баскетбол България е нашата задача.

- Какво си пожелавате за женския баскетбол у нас? 
- Желанието преплетено в крещящата потребност за смяна обличаме в съкровеното си желание да бъдем дружно по-добри. Нека свържем ресурсите и опциите си за създаване на цялостна устойчива среда, в която баскетболът да бъде ключ към реализация - личностна и кариерна. Отбор Баскетбол България да бъде победител! В две фрази: Да играем баскетбол дружно! Да бъдем спечелили.

Снимка: БФБаскетбол
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР