С повишаването на температурите през пролетно-летния сезон изпотяването става обичайно

...
С повишаването на температурите през пролетно-летния сезон изпотяването става обичайно
Коментари Харесай

Овладейте прекомерното изпотяване: Съвети, трикове и естествени средства

С повишението на температурите през пролетно-летния сезон изпотяването става всекидневно събитие. Въпреки че изпотяването е натурален развой, който оказва помощ за контролиране на телесната температура, несъразмерното изпотяване може да бъде неловко и смущаващо. Ако се борите с прекалено изпотяване (хиперхидроза) под мишниците, не сте сами. Много хора изпитват същото безпокойствие. За благополучие има няколко съвета, трикове и естествени средства, които могат да ви оказват помощ да намалите изпотяването и да поддържате комфорта си през топлия сезон. В тази публикация ще обсъдим някои от най-ефективните способи за битка с несъразмерното изпотяване под мишниците.

Съвети за понижаване на изпотяването

Поддържайте добра персонална хигиена: Редовното къпане и потреблението на антибактериален сапун може да помогне за унищожаване на бактериите, причиняващи неприятни миризми, свързани с изпотяването. Изсушете кожата усърдно след душ, защото влажната кожа може да докара до повече бактериален напредък и миризма.

Изберете верните облекла: Носете облекла, направени от естествени материи като памук или лен, които разрешават на кожата да диша. Избягвайте синтетичните материали като найлон и полиестер, защото те задържат топлината и влагата, което води до нараснало изпотяване. Освен това носенето на светли цветове може да помогне за отразяване на слънчевата светлина и поддържане на телесната температура.

Регулирайте температурата на околната среда: Опитайте се да избягвате обстановки, които биха могли да провокират прекалено изпотяване, като да вземем за пример престой в гореща, влажна среда или присъединяване в интензивни извършения. Ако е допустимо, работете на закрито по време на най-горещите часове на деня и използвайте вентилатори или климатици, с цел да поддържате удобна температура.

Практикувайте техники за релаксация: Стресът може да провокира прекалено изпотяване. Участвайте в действия за релаксация като йога, медитация или надълбоко дишане, с цел да управлявате равнищата на стрес и да насърчите цялостното богатство.

Използвайте антиперспиранти: Антиперспирантите съдържат алуминиеви соли, които оказват помощ за блокиране на потните жлези и понижаване на производството на пот. Приложете антиперспирант преди лягане, с цел да му позволите да проникне дейно в кожата ви, и го оставете да изсъхне изцяло, преди да облечете облеклата си. Имайте поради обаче, че продължителната приложимост на антиперспиранти може да докара до раздразнение на кожата или алергични реакции; консултирайте се със здравен експерт, в случай че имате терзания.

Храни и питиета за понижаване на изпотяването

Пийте доста вода: Поддържането на хидратация е от значително значение за контролиране на телесната температура и понижаване на изпотяването. Стремете се да пиете най-малко 8 чаши вода дневно, като увеличавате приема си в горещо време или по време на подготовка.

Консумирайте храни, богати на витамини от група В: Витамините от група В играят решаваща роля в метаболизма и производството на сила. Храните, богати на витамини B, като листни зеленчуци, пълнозърнести храни, постно месо и банани, могат да оказват помощ за възстановяване на цялостната енергийна успеваемост на тялото ви, евентуално намалявайки нуждата от прекалено изпотяване.

Ограничете алкохола и кофеина: Алкохолът и кофеинът могат да подтикват нервната система и да усилят производството на пот. Опитайте се да ограничите потреблението им, изключително през пролетно-летния сезон, с цел да сведете до най-малко изпотяването.

Включете храни, богати на магнезий: Магнезият взе участие в разнообразни физиологични процеси, в това число контролиране на телесната температура и мускулна функционалност. Храни, богати на магнезий, като спанак, бадеми и кашу, могат да оказват помощ за поддържане на тези функционалности и евентуално да понижат изпотяването.

Домашни средства за понижаване на изпотяването

Ябълков оцет: Ябълковият оцет съдържа киселинни свойства, които могат да оказват помощ за ликвидиране на бактериите и понижаване на неприятните миризми, свързани с изпотяването. Смесете равни елементи ябълков оцет и вода, нанесете сместа върху подмишниците благодарение на памучен тампон и я оставете да изсъхне естествено.

Зелен чай: Зеленият чай съдържа катехини, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Пиенето на зелен чай може да помогне за понижаване на изпотяването посредством поощряване на хомеостазата и обезпечаване на успокоителен резултат върху нервната система.

Лимон: Лимоновата кора съдържа цитрусово масло, което има антимикробни свойства. Добавете няколко капки лимоново масло към ваната или го смесете с вода в спрей бутилка, напръскайте подмишниците и оставете да изсъхне.

Корен от женско биле: Коренът от женско биле обичайно се употребява поради своите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Накиснете една супена лъжица корен от женско биле в чаша гореща вода за 10 минути, прецедете и пийте два пъти на ден, с цел да помогнете за понижаване на изпотяването.

Прекомерното изпотяване под мишниците може да бъде неловко и смущаващо, само че като следвате тези препоръки, трикове и естествени средства, можете да намалите изпотяването и да поддържате комфорта си през пролетно-летния сезон. Не забравяйте, че всеки човек е друг и това, което работи добре за един, може да не работи за различен. Ако вашите опити за понижаване на изпотяването са несполучливи или в случай че изпитвате дискомфорт или болежка, постоянно се консултирайте със здравен експерт за персонализиран съвет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР