С постигани нива под 5 процента на контрабандата на цигари

...
С постигани нива под 5 процента на контрабандата на цигари
Коментари Харесай

Цигарената контрабанда продължава да пада без осъдени трафиканти

С постигани равнища под 5 % на контрабандата на цигари и спада на противозаконната продажба на рязан тютюн от 75 % през 2018 г на 50 на 100 в първите месеци на 2019 година, България остава измежду десетте най-големи европейски легални пазари на тютюневи произведения. Реално българските пушачи посредством акцизите и платения Данък добавена стойност на тютюневите произведения обезпечават близо 10 % от всички данъчни доходи в бюджета и всеки % свита цигарена контрабанда обезпечава 30 млн. лева в бюджета.

Интересното е, че са единици наказаните трафиканти, излежаващи дребни присъди в пандиза, или разминаващи се с санкции от 200 до 1000 лева за нерегламентиран импорт на 500 до 1500 кутии цигари. Затварянето и на благоевградската фабрика на " Булгартабак " при започване на годината не се е отразило на черния пазар на цигари у нас, само че следва да се види какво е въздействието върху турския и арабските пазари, за които имаше отчет на турските служби, че се зареждат от създадени от БТ цигари.

Това стана ясно от отчети на Института на пазарна стопанска система (ИПИ) и Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), показани във вторник на конференция, отдадена на стопанската система на противозаконната търговия с тютюневи произведения у нас.

85% от цената на всяка кутия – в бюджета

От изнесените от Петър Ганев от ИПИ данни стана ясно, че 85 % от цената на всяка легално продадена кутия цигари влизат в бюджета. Реално над 3 милиарда лева са постъпили през последната година в хазната при пазар за общо 3.5 милиарда лева у нас., регистрира той. 97 на 100 от постъпленията се обезпечават от обичайните цигари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР