С постановление на прокурори от Специализирана прокуратура П.Б. е привлечен

...
С постановление на прокурори от Специализирана прокуратура П.Б. е привлечен
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва висши длъжностни лица и магистрати за престъпно сдружение с цел търговия с влияние

С разпореждане на прокурори от Специализирана прокуратура П.Б. е притеглен като обвинен по досъдебно произвеждане за присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел и с присъединяване на длъжностни лица. Спрямо същия е избрана мярка за неотклонение – гаранция в размер на 1 млн. лева, която е бил задължен да внесе до 14.06.2020 година, в това число. Поради непостъпване на паричната сума по сметката на Специализирана прокуратура и непредставяне на платежен документ в инструкции период, както и след събрани нови доказателства, по отношение на обвинения е постановено „ задържане под стража “ за период до 72 часа, с оглед довеждането му пред Специализиран углавен съд.

В хода на досъдебното произвеждане е назначена и направена компютърно-техническа експертиза на конфискувани мобилни телефони и таблети, употребени от обвинените по делото. Информацията, оценена в хода на същата, надвишава 200 GB. Видно от наличието на връзка от проучвания мобилен телефонен уред и мобилна компютърно-информационна система, употребени от обвинения П.Б., се открива съществуването на информация под формата на текст, тон и изображения. От същата е видно, че обвиненият П.Б. е комуникирал с разнообразни получатели, включително лица с имунитет, висши държавни чиновници, както и с подсъдими и обвинени лица по каузи на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина за отбягване на наказателна отговорност.

Установена е и връзка, реализирана посредством разнообразни мобилни приложения на обвинения П.Б., евентуално със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У., както и с настоящ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 година За административен началник на Окръжна прокуратура – Русе.

След осъществен наказателно-правен разбор на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са установили доказателства за осъществено закононарушение по член 321, алинея 6 Наказателен кодекс. В тази връзка на 19.06.2020 година след позволение на арбитър се правят персонални обиски на лицата П.У. и Н.Н., както и претърсвания и изземвания. Изземват се материални доказателства, относими към предмета на доказване, като след разбора им наблюдаващите прокурори ще преценяват дали са налице задоволително доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на същите.

С оглед трайната процедура на Прокуратура на Република България да осведоми българските жители по каузи с висок публичен интерес и след позволение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура разгласява част от връзката на обвинения П.Б. с лицата П.У. и Н.Н., отнасяща се за два обособени случая:

Първият случай касае замяна на текстови известия сред П.Б. и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov “. От връзката е видно, че на

27.12.2018 година „ Prezident-Pl. Uzunov ” изпраща поредност от известия на обвинения със следното наличие: „ Има единствено план на решението “, „ Първо ще го видиш ти “, „ Още не подписано “. В отговор П.Б. написа: Разбрах “. На същия ден в 16.20 ч. обвиненият получава от „ Prezident-Pl. Uzunov ” и снимков файл на правосъдно решение, съпроводено с уточняващ текст: „ Това е ще е в оригинал “.

На 03.01.2019 година „ Prezident-Pl. Uzunov ” изпраща на П.Б. линк към правосъдно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 година

(първият работен ден на годината). Видно от оповестеното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov ” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 година

Вторият случай касае замяна на текстови известия сред П.Б. и лице, обозначено като „ Prok. Niki Nikolov “. Комуникацията сред двамата е извършена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 година и съответствува с процедура по желание на административен началник на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на съвещание на Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет, извършено на 04.12.2019 година, след очевидно гласоподаване за административен началник е назначен различен претендент, участващ в процедурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценяват и това дали, в тази ситуация, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират основния прокурор на Република България.

Специализирана прокуратура декларира, че ще продължи дейностите си по следствие и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи закононарушения, без значение от тяхното служебно състояние, обществен статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият метод за възобновяване доверието на българските жители в правораздаването и опровергаването на наложеното неправилно схващане за недостижимост от наказателни преследвания на избрана група лица.















Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР