С Постановление на Министерския съвет е приет нов Кодекс за

...
С Постановление на Министерския съвет е приет нов Кодекс за
Коментари Харесай

Нов Кодекс определя поведението на служителите в държавната администрация

С Постановление на Министерския съвет е признат нов Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация, който заменя настоящия до този миг и признат през 2004 година кодекс. Новият КПСДА отговоря на новите, по-високи стандарти, модерни условия и упования за държание на чиновниците.

Новият кодекс ще контролира държанието на всички чиновници в държавната администрация, без значение дали те са на служебно или трудово правно отношение. Кодексът ще се ползва и за администрацията на другите органи на държавна власт и локалното самоуправление, доколкото не е открито друго в специфичен закон или декрет на президента.

Разширява се каталогът на правилата на държание на чиновниците в държавната администрация. Въвеждат се правилата на почтеност, равнопоставеност, честност, конфиденциалност и колегиалност и вежливост, като по този метод се покачват стандартите за взаимоотношенията с жителите, бизнеса и неправителствения бранш.

Наред с тях ще се съблюдават и правилата на правда, преданост, почтеност, безпристрастност, политическа индиферентност, отговорност и отчетност. Администрацията ще е задължена да съблюдава тези правила в това число в общуването си посредством осведомителни и информационни технологии. Служителите ще са длъжни да не демонстрират неучтивост, неблагоприличие и пренебрежение към лицата, които обслужват.

При реализирането на административното обслужване чиновниците ще са длъжни да съблюдават всички правила и наложителни стандарти за качество, уредени в Наредбата за административното обслужване.

Новият кодекс адресира и предварителната защита на корупцията в администрацията. Служителите не би трябвало позволяват държание, което ги въвлича в корупция и противодействат на такива прояви и на други непозволени дейности в държавната работа. Акцентира се на възбраната за приемане на дарове, услуги, пари, облаги или други изгоди, които могат да повлияят на осъществяването на служебните отговорности. Служителите не би трябвало да позволяват зависимости, да одобряват облаги или обещания за облаги, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от други длъжностни лица по отношение на осъществяване на служебните им отговорности или да посредничат за приемане от другиго на полза.

Забранява се чиновниците в държавната администрация да правят активност в частен интерес, която е в нарушаване на глава осма от ЗПКОНПИ и глава трета от Наредбата за организацията и реда за осъществяване на инспекция на декларациите и за определяне спор на ползи.

При неспазване разпоредбите на Кодекса за държание на чиновниците в държавната администрация ще се постановат наказания по реда на Закона за държавния чиновник или Кодекса за труда.

Приемането на Кодекса е в осъществяване на мярка от Стратегията за развиване на държавната администрация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР