С посланието Другата страна на театъра“ идва тазгодишната Нощ на

...
С посланието Другата страна на театъра“ идва тазгодишната Нощ на
Коментари Харесай

Варна е част от инициативата Нощ на театрите

С посланието " Другата страна на театъра “ идва тазгодишната Нощ на театрите на 20 ноември. Нашата страна се причисли към европейската самодейност през 2013 година с концепцията да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство – без значение от коя страна на сцената са. 

Тази година Нощ на театрите ще има в 11 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали и Търговище. Заради продължаващата зараза, програмата включва събития както онлайн, по този начин и в разнообразни онлайн платформи, оповестява БНР.

Театралният празник ще бъде алегорично открит още довечера от 18 часа с завладяващо подгряващо събитие, квалифицирано от Театър " Реплика “. В Националния студентски дом актьорите ще показват своя най-нов театър " Престъпление и наказване “ – сценичен сериал в осем елементи по романа на Ф. М. Достоевски, под режисурата на Георг Жено. Всяка част ще бъде по 45 минути, с антракт по 15 минути сред тях. Така спектакълът ще стартира в петък, само че ще продължи до първите часове на 20 ноември, защото общата му дълготрайност е 8 часа.

В София Нощта на театрите се организира с поддръжката на Столичната община и ще стартира от сутринта с представления за децата, проведени от Софийската опера и балет, Младежкия спектакъл " Николай Бинев “, Театър " Възраждане “, Университетския спектакъл към Нов български университет и Руския културно-информационен център.

В 12 часа и в 13.15 часа Софийската опера и балет кани своите фенове на обиколка зад кулисите. Включването в разходките е с авансово записване и до привършване на местата, които поради противоепидемичните ограничения са с понижен потенциал.

Точно в 12 часа ще стартира и откритото студио LIVE CAM " Другата страна на театъра “, което ще се излъчва онлайн във фейсбук за всички фенове на театралното изкуство в България и по света. Тази година за другите лица на театъра ще опишат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от тематиките, които ще се дискутират, са свързани с театъра в Covid ерата и възхода на новите формати, рецесията и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и в този момент на театралната сцена, както и новите пространства за просвета. Ще има директни включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР