С поредица от събития Столичната библиотека ще отбележи своята 95-а

...
С поредица от събития Столичната библиотека ще отбележи своята 95-а
Коментари Харесай

Столичната библиотека отбелязва 95-ата си годишнина с поредица от събития

С поредност от събития Столичната библиотека ще означи своята 95-а годишнина. Днес библиотеката има фонд от един милион книги, пет филиала, детски център, цифрова тийн лаборатория и 89 хиляди читатели, описват от там.
 
В деня на годишнината - 24 октомври, ще има показване на най-новата част от литературния музей " Бележити българи " на библиотеката, като ще бъде открит кабинет с персоналната библиотека на Кирил Христов. Колекцията включва над 700 тома книги, най-вече художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски езици. Съдържа първи и редки издания на български и непознати писатели. Има книги с подписи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и други
 
В сбирката са включени книгите на самия Кирил Христов – библиофилското издание " Чеда на Балкана " (1928) с илюстрации на Борис Денев, първото издание " Избрани стихотворения " (1903) с увод на Иван Вазов, " Антология " (1922), в която той самият показва творчеството си, първият му алманах публикации " Бурни години " (1917), юбилейният алманах във връзка 60-годишнината на създателя, както и образец на нещастието " Франческа да Римини " на Габриеле Д’ Анунцио.
 
Паралелно с представянето на музейната експозиция ще бъде показана и документалната галерия " Лирикът Кирил Христов ". Тя съдържа фотоси, шаржове и свидетелства от съвременници, свързани с обстоятелства от житейската и креативната му биография.
 
Ще бъде открита и фотодокументална галерия " Библиотеката на София 95 години в/и Града ". Тя споделя в фотоси историята на библиотеката, местата, където тя се намирала, архитектурното и културно благосъстояние на този регион. Акцент е подложен и върху библиотечните фондове.
 
Отново на 24 октомври ще има литературно четене " Музика и слово за библиотеката ". То ще е на площад " Славейков ". В него ще вземат участие български създатели, измежду които проф. Михаил Неделчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Георги Константинов, Амелия Личева, Силвия Чолева, Анджела Родел, Роман Кисьов. В събитието ще се включат още детска вокална група " Палави ноти " и някогашния вокалист на група " Атлас " Георги Арсов.
 
В празничните дни от 20 до 24 октомври всички филиали и детският център на Столична библиотека ще показват свои арт начинания и просветителни занимания за деца и възпитаници. 24 октомври е и ден на отворените порти.
 
Ден по-рано, на 23 октомври, библиотеката провежда арт експозиция " Картини от грамофонните плочи ", която ще премине под надпис " Великите музиканти срещат великите художници ". Изложбата е формирана от обложки на немското издателство Eterna. Шютц и Дюрер, Бетовен и Микеланджело, Хендел и Рубенс, Брамс и Роден, Шуберт и Каспър Давид Фридрих са дребна част от " дуетите ", които посетителите ще могат да видят в изложбата, описват от Столичната библиотека.
 
Ще бъдат показани и редки нотни издания на включените в експозицията композитори – издателствата Peters и Breitkopf und Hartel с ноти от 50-те години на XX век. Посетителите ще могат да видят още истинска резонаторна фуния на грамофон от края XIX век.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР