С поредица от събития и военни ритуали днес бяха отбелязани

...
С поредица от събития и военни ритуали днес бяха отбелязани
Коментари Харесай

Тагарев: Помним героичния подвиг на капитан Димитър Списаревски

С поредност от събития и военни ритуали през днешния ден бяха маркирани 80 година от героичния героизъм на капитан Димитър Списаревски, направил първия въздушен таран в историята на българската авиация при защитата на София от бомбардировките по време на Втората международна война.

„ Примерът на капитан Димитър Списаревски ни дава самочувствие да изпълняваме дълга си към отбраната на Родината, да се равняваме с най-хубавите в региона на авиацията “. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев по време на формалната военна гала по полагане на венци и цветя, която се състоя пред паметника на капитан Димитър Списаревски в ж.к. „ Дружба “ 1 в София. „ Въпреки че името му беше съвсем забравено по времето на комунизма, ние още веднъж си припомняме своята история “, акцентира министърът на защитата.

Министър Тагарев предложи някое от формированията на изтребителната ни авиация, получавайки нова бойна техника, да одобри името на Димитър Списаревски, като по този начин продължи да носи славата и паметта за героя. „ Пред паметта на героя се поклони и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

„ Списаревски ще продължава да лети - високо и недостижимо, с цел да ни въодушевява със своя образец за чест, достолепие, родолюбие и мъжество. “ Това сподели в словото си президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, които също взе участие в паметната гала.

Паметта на капитан Списаревски бе почетена с публична гала и в село Долни Пасарел, където е лобното му място. Пред неговия монумент бяха поднесени венци от името на министъра на защитата Тодор Тагарев и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

В словото си заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов напомни подвига на българските летци в отбрана на родното небе. „ Капитан Димитър Списаревски записва със златни букви своето име измежду героите на българската военна история “, съобщи заместник-министър Атанас Запрянов. „ Днешната годишнина идва в миг, в който ние гледаме с оптимизъм на развиването на нашите Военновъздушни сили. Предстои да дойдат нови бойни самолети, превъоръжаване с нови радио-локационни системи и нови зенитно-ракетни средства. Но най-съществен си остава духът и родолюбието на тези, които служат през днешния ден във Военновъздушните сили, и дано образецът на капитан Списаревски да ги води в сложни моменти ", уточни още заместник-министър Запрянов.

На церемонията в село Долни Пасарел участваха заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков, представители на локалната власт, възпитаници от 202 Основно учебно заведение „ Христо Ботев “, жители.

Разширена сказка във връзка 80-годишнината от гибелта на капитан Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев се състоя през днешния ден във Военната академия „ Г. С. Раковски “. Тя бе проведена от Военновъздушните сили.

Паметта на Списаревски бе почетена и в Добрич, където през днешния ден бе открита паметна плоча, сложена на постройка на улицата, носещата неговото име. В церемонията участваха генерал-майор Явор Матеев, пълководец на Съвместното командване на специфичните интервенции, почетен строй и оркестърът на СКСО. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР