С помощта на стволови клетки учените създадоха синтетични човешки ембриони,

...
С помощта на стволови клетки учените създадоха синтетични човешки ембриони,
Коментари Харесай

Изкуствени хора! За първи път в историята създадоха синтетични човешки ембриони

С помощта на стволови кафези учените сътвориха синтетични човешки ембриони, което отстрани потребността от яйцеклетки или сперма.

Според откривателите основаните ембриони имитират същински в най-ранните стадии на развиване. Те могат да дават доста значима информация за това по какъв начин генетични болести или други аргументи предизвикват спонтанни аборти, пише The Guardian.

От друга страна, сходно достижение повдига етични въпроси, защото ембрионите, отглеждани в лаборатория, не са обект на законодателство. Всъщност структурите, основани в лабораторията, към момента нямат туптящо сърце или зачатъци на мозък, само че включват клетките, от които се образуват плацентата, жълтъчната торбичка и самият ембрион.

„ Сега имаме способността да сътворяваме модели, сходни на човешки ембриони, посредством препрограмиране на ембрионални стволови кафези “, сподели Магдалена Зерничка-Гьотц, професор в университета в Кеймбридж и Калтек.

Отбелязва се, че в обозримо бъдеще синтетичните ембриони няма да се употребяват в клиничната процедура. Прехвърлянето на изкуствени ембриони в матката на пациент би било нелегално и рисковано, защото към момента не е известно дали синтетичните модели могат да се развият след най-ранните стадии.

Този път ембрионите са култивирани до стадий, който леко надвишава 14-дневното време за развиване на същински ембрион, съгласно Зерницка-Гьотц.

Няколко моделни структури, които са отгледани от една ембрионална клетка, доближават точка на развиване, наречена гаструлация. В този миг ембрионът се трансформира от непрестанен пласт кафези в обособени клетъчни линии. На този стадий на развиване ембрионът към момента няма работещо сърце, вътрешности или недоразвит мозък, само че моделът има първоначални зародишни кафези.

„ Моделът, който създадохме, е първият триредов модел на човешки ембрион, той е основан напълно от ембрионални стволови кафези “, сподели Зерничка-Гьотц.

Това развиване сподели какъв брой бързо науката в тази област изпревари законодателството и учени от разнообразни елементи на света към този момент започнаха да изготвят правила, които да ръководят работата със синтетични ембриони.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР