С помощта на специален робот за подводни изследвания Община Бургас

...
С помощта на специален робот за подводни изследвания Община Бургас
Коментари Харесай

Робот за подводни проучвания ще следи състоянието на Бургаския залив

С помощта на специфичен робот за подводни проучвания Община Бургас и Университет „ Проф. доктор Асен Златаров " ще извършат огромно изследване на екологичното положение на Бургаския залив.

Изследването ще се осъществя в границите на план „ Повишаване на знанията за морската околна среда за стабилно ръководство на морските запаси и реализиране задачите на наследник напредък ", по който ще бъде обезпечен апаратът.

За закупуването на профилирания робот ще бъде оповестена социална поръчка, като упованията са апаратът да бъде доставен в границите на половин година. Той ще се употребява за научна и изследователска активност от Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ".

Роботът ще бъде ръководен отдалечено от оператор. Ще може да се потапя на дълбочина до 30 метра, като по този метод ще се прави снимане на морското дъно в избраните 6 полигона в Бургаския залив.

По време на подводните проучвания ще бъде събрана допустимо най-вече информация за положението на морската околна среда и намиращите се в нея боклуци както на повърхността, по този начин и на дъното.

Заснетите от робота фрагменти с боклуци ще бъдат оценени от експерти в региона на екологията и морското дело. Ако се откри съществуване на боклуци с по-големи размери, ще бъдат употребявани водолазни екипи за проучването им на място и при опция ще се изваждат от водата.

По този метод ще се реализира двоен резултат. От една страна ще се придобие цялостна информация за типа и положението на плаващите и отсрочените по морското дъно боклуци. От друга страна ще се подхващат нужните действия за тяхното разчистване, което ще способства за възстановяване на околната среда.

Разработването на научната база данни за положението на Бургаския залив в зоните със мощно въздействие на човешката активност ще бъде основа за изработването на тактики за понижаване на замърсяването и опазването на естествените запаси.

Опазването на морската среда посредством осъществяването на разнообразни ограничения е част от тактиката на Община Бургас за възстановяване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на така наречен „ наследник напредък ".

Като част от ограниченията за ръководство на човешкото влияние върху морската околна среда, Университет " Проф. доктор Асен Златаров " ще разкрие нова дисциплинираност " Полимерни замърсители в морска среда " към магистърски стратегии „ Екология и запазване на околната среда ", „ Екология и екологичен мениджмънт " и „ Технология на материалите и материалознание ". Създаването на дисциплината е обвързано с разбора и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

Резултатите от направените подводни проучвания ще бъдат показани на научна екоконференция и две събития вид " научно кафене ", в които ще вземат участие учени, представители на бизнеса и локалната общественост. По време на полемиките ще се обсъдят разнообразни хрумвания за опазването на естествените запаси.

Освен проучването на морските води, ще бъде създаден " наследник етикет ". Знакът ще се слага на заведение, което се е присъединило в самодейността за понижаване на полимерните боклуци и не предлага пластмаса за еднократна приложимост като бутилки, сламки, чаши и принадлежности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР