С полицейски патрули пред всяко училище с изборни секции в

...
С полицейски патрули пред всяко училище с изборни секции в
Коментари Харесай

С полицейски патрули пред всяко училище с изборни секции в ромските махали преминава изборният ден

С полицейски патрули пред всяко учебно заведение с изборни секции в ромските махали на Пловдив минава изборният ден във втория по величина град в България, в който с право на глас са малко над 302 хиляди и 200 души. Денят тук стартира с най-ниска изборна интензивност спрямо другите огромни регионални центрове страната. Избирателната интензивност в града в следобедните часове е с 1 % по-висока спрямо последнитеизбори през октомври м.г. - 26, 4%.

Четири (от всички 905 машини в Пловдив и областта) въобще не съумяха да се включат при започване на изборния ден – 3 от тях в секции в регион „ Централен “. В с. Войводиново машина е разпечатвала бюлетини, съдържащи само номера на секцията, само че не и вота на гласоподавателя. Поради това там също бе прекратено гласуването с машина. Поне в 10 общини в региона има секции, които работят с изменен или понижен състав. В Калояново е освободен мъж, за който се допуска, че е бил под въздействието на опиати, в регион „ Източен “ в Пловдив бе изключен и необразован член на секционна комисия. Във Велинград също бе отхвърлен член на СИК заради непросветеност и след словесни престрелки с останалите членове на комисията.

По информация на Дарик радио, близо 20 са рисковите секции единствено в Пловдив. Най-сериозен растеж на броя дали своят вот в такива секции на последните избори се вижда в 16 МИР Пловдив – град и 13 МИР Пазарджик, регистрират последните проучвания на Антикорупционния фонд.

Към момента няма данни за тежки нарушавания на изборния закон, макар че измежду сигналите има и такива за говорене на турски език с гласоподавателите пред машините, отвод да се дават хартиени бюлетини и даже искане за прекъсване на гласуването в Пазарджик и Септември, поради подозрения, че се снимат бюлетини в тъмните стаички. В Пловдив любопитни сигнали са подавани и в деня за размисъл. Според един от тях, в регион „ Северен “, чашките за кафе от вендинг автомат, са били брандирани със фотография и номер за преференциален избор на претендент на една от водещите политически сили. Два сигнала за нарушаване е подал началникът на полицията в Трето районно управление (на МВР), само че те не са били почетени. Аналогичен сигнал обаче бе разгласен за състоятелен от РИК-17 през днешния ден, а точно че на трафопост, наоколо до едно от учебните заведения в Асеновград, са сложени пропагандни материали на претендент за депутат в нарушаване на наредбите на Изборния кодекс.

В 5 секции в Смолян също има случаи, в които машините не разпечат бюлетиниили разпечатват, нов тях не е отразен вотът, съобщи кореспондентът на Дарик от регионалния град Адриан Кулев. По-късно, в 4 от 5-те машини, казусът бе отхвърлен. При 8 машини в Пазарджик, Брацигово и Септември също бе установен недостатък и гласуването мина единствено с хартиени бюлетини.

В изборния ден през днешния ден няма информация за получени заплашителни сигнали на местата, където са ситуирани изборните секции. Това удостовери министър Иван Демерджиев, който гласоподава в Пловдив. Той означи, че броят на арестуваните по отношение на манипулиране на вота, е с 50 % повече спрямо предходните избори, задържаните са 114, а формираните досъдебни производства доста повече. Напомняме, че в дните преди днешния избор, 3-ма възпитаници и млад мъж бяха арестувани в Пловдив за бомбените закани, изпратени до учебните заведения. Предложенията са, че те са „ копирали “ дейностите на неустановените досега организации, отвън страната, които са разпространявали имейлите със сигнали за бомби от началото на седмицата.

В региона, откъдето ще бъдат определени 11 депутата в 49-то Народно заседание, обичайно най-активно гласоподават жителите на Община Брезово. Най-вял е вотът в Раковски и Кричим.

7 месеца след бедствието, жителите на село Трилистник, което остана под вода, поради скъсана дига на река Стряма, бяха подготвени да бойкотират изборите, само че през днешния ден част от тях отидоха до урните, съобщи сътрудника Искра Койчева, която следи изборния ден и в наводнените села. Дни преди вота те стачкуваха против безхаберието на държавните институции във връзка с непочистеното корито на реката и нужната помощ за потърпевшите фамилии.

За новите 12 мандата се борят над 270 претендента от 21 политически партии и обединения, като 2 от обединенията вземат участие единствено с по 1 претендент. В регион „ Източен “ в Пловдив, където се намира най-големият ромски квартал на Балканите – Столипиново, интензивността остава най-ниска. Най-много гласоподават през днешния ден жителите на „ Централен “ и „ Западен “.

Очаква се преброяването на бюлетините да завърши не по-рано от 22 часа довечера. Пред Дарик ръководителите на Районните изборни комисии предизвестиха за вероятността да бъдат позволени доста повече механически неточности и съществено закъснение на отчетността от вота, поради множеството данни, които би трябвало да се впишат ръчно.

Двойно повече от предходни избори са и служителите на реда, ангажирани да наблюдават за запазване на публичния ред и изборни нарушавания. Над 980 са записващите устройства, които ще предават онлайн броенето на бюлетините и попълването на протоколите от изборния ден в Пловдив и региона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР