С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари

...
С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари
Коментари Харесай

Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски /снимки/

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари поданството на Мездра отдаде респект към паметта и делото на Апостола на свободата, научи BulNews. Организатор на събитието, което бе отдадено на 150-ата годишнина от гибелта на националния воин, беше Община Мездра.
По самодейност на родолюбеца Евгени Кучков на почетна стража пред паметника на Апостола, пременени в гвардейски униформи, застанаха десетокласниците в СУ „ Иван Вазов “ Денислав Димитров и Пламен Петков.
„ 19 февруари е дата, която всяка година ни събира пред паметника на Васил Левски, с цел да почерпим религия от вярата на героя, че бъднините на България ще бъдат по-добри от предишното й ", сподели при откриването на възпоменателната демонстрация Светла Дамяновска, основен специалист „ Културно завещание и религиозни действия в Община Мездра. " Че Родината ще пребъде, че всяко изпитание за превъзмогване на провокациите на епохата си заслужава. “
„ Уважаеми съграждани, скъпи посетители, деца, възпитаници и учители, благодаря ви, че през днешния ден сме дружно тук, пред паметния знак на Апостола, с цел да отбележим една от най-тъжните дати в българската история ", съобщи в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов.  " Една дата, която е исторически факт, само че по-важното е какви размишления поражда в нас тази дата. По-важен е образецът на Апостола, че когато човек потегля да се бори за свободата на своите сънародници, би трябвало първо той да е свободен и да има блян.
И в случай че идеалът на Апостола е, след извоюване на свободата, да изградим една „ Свята и чиста Република “, по какъв начин може да съпоставим този блян с днешните ни старания, когато би трябвало да изградим една разрастваща се и просперираща България? Днешните ни старания не съставляват нищо като чисто физически жертви, само че изискват същия консенсус и същата воля. Сигурен съм, че, рано или късно, това ще се случи - в случай че следваме образеца на Апостола. Когато разберем, че през днешния ден ни трябват не физически, а политически жертви, би трябвало ни политическо схващане и би трябвало да бъдем отпред на напъните на младежите да трансформират нашата страна.
Затова, скъпи другари, дано да отбележим тази тъжна дата. Не за празник, а за спомен. Нека да е безконечен образецът на Апостола, на устрема му към независимост! Нека в сърцата на всички нас - и най-много на децата - споменът за неговата всеотдайност в името на България да бъде безконечен! Да живее България! “
Поетичен рецитал под наслов „ Апостоле, елементарни ни! “ изнесе Група за художествено слово с началник Лилия Христова към Център за поддръжка за личностно развиване. Осмокласникът Илиян Йончев от ПГ „ Васил Левски “ извърши стихотворението на Недялко Йорданов „ На Левски “, а рецитатори от Клуб „ Умението да приказваме пред аудитория ” при СУ „ Иван Вазов ” с началник Николай Савов - фрагмент на монологичната поема на Петър Динчев „ Васил Левски ”.
Тематичната стратегия допълниха „ Песен за Апостола “ и „ Вятър ечи, балкан стенe “ в осъществяване на Вокална група „ Детски свят “ с живописен началник Анета Петкова и „ За моята България “, изпълнена от Лилия Костова.
С рухване на колене и едноминутно безмълвие присъстващите уважиха паметта на Апостола на свободата. Венци и цветя на благодарност сервираха представители на Община Мездра и на Общинския съвет, ПГ „ Васил Левски “, Пенсионерски клуб „ Мездра “ и Вътрешна македонска революционна организация - Мездра. Цветя пред бюста на Апостола поставиха голям брой жители, деца и възпитаници. Сред тях беше и почетният жител на общината Пенка Георгиева - основен основател и спомоществовател за построяването на паметника през 2015 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР