С почит към будителите! Под този наслов учениците от Спортното

...
С почит към будителите! Под този наслов учениците от Спортното
Коментари Харесай

Уникални картини - портрети на български възрожденци, нарису...

С респект към будителите! Под този наслов учениците от Спортното учебно заведение подредиха галерия, отдадена на 1 ноември. Изложбата показва персони и събития, които са дали светлина и дух на българите по време на Възраждането и които въодушевяват и през днешния ден.
Особено впечатляват портретите на българските възрожденци, рисувани на платно от учениците под управлението на учителката по изобразително изкуство Деница Гатева. Видно е, че попили от духа и вярата на будителите, учениците са вложили душа и сърце в своите произведения. Така те засвидетелстват своята респект и поклонение.
На 1 ноември почитаме паметта на тези наши предшественици, които със словото и делото си са били същински национални будители, съхранили духовните полезности и морал на българската нация през вековете.
Първото импровизирано честване на празника се отбелязва в Пловдив през 1909 година До тогава на тази дата се е чествал денят на Св. Иван Рилски. Всенародното поклонение дава съображение през 1922 година Стоян Омарчевски - министър на националното просвещение на България, да внесе предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските национални будители.
От 1 ноември 1923 година, с декрет на цар Борис ІІІ, денят е разгласен за общонационален празник.
Сред имената на многочислените книжовници, светци, мъченици и герои на славното ни и трагично минало, които ние през днешния ден почитаме са Иван Рилски, Йоасаф Бдински, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Неофит Бозвели, Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Бенковски, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Ангел Кънчев... и още доста радетели за национална свяст и българско съзнание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР