С пълен военен церемониал президентското семейство Алиеви посрещна тази сутрин

...
С пълен военен церемониал президентското семейство Алиеви посрещна тази сутрин
Коментари Харесай

Радев настоява за повече азерски инвестиции в България

С цялостен боен парад президентското семейство Алиеви посрещна тази заран българската делегация в резиденцията „ Загулба” в Баку. Румен Радев и Илхам Алиев организираха диалог на четири очи, както и пленарни диалози, съобщи bTV.

Визитата е в отговор на предходна посещаване и е контрактувана месеци преди абсурда с следствието на английския вестник The Guardian с парите, които Азербайджан е раздавал за възстановяване на интернационалния си имидж в това число и на брачна половинка на Ирина Бокова Калин Митрев, който е получил хонорар за консултантски услуги преди да стане представител на България в Европейска банка за възстановяване и развитие.

Основният акцент е довършването на Южния газов кулоар, който в частта си от Трансанадолския газопровод е подготвен на 90 %, а във втората права от трансадриатическия газопровод е подготвен на 80 %. България ще получава газ от Каспийско море след завършването на българо-гръцкия интерконектор. Това ще стане до 2020 година, след което по Южния газов кулоар, който диверсифицира енергийните доставки за Европа ще получаваме по 1 милиарда куб метра газ годишно от находището „ Шах Дениз 2”.

Това обаче е едвам към една четвърт от настоящето ползване на страната си, което се чака да се покачва през идващите години.

Проектът е мощно подкрепян от Европейската комисия (ЕК), тъй като дава опция за действителна деверсификация на пътя и източника на доставките на природен газ. Стойността му се прави оценка на 40 милиарда евро.

В момента стокообменът с Азербайджан е 12-15 милиона $ годишно на фона на огромните вложения, които републиката прави в Турция и Румъния. Президентът желае да се изследва повода за какво у нас вложенията са в понижен размер , с изключение на дарението на фондация „ Гейдар Алиев” за хълма Трапезица в Търново.

Двете страни са част от Пътя на коприната в средносрочен проект ще се развиват инфраструктурни планове, като има уречен транспортен кулоар Персийски залив – Черно море.

По-късно през днешния ден Радев има срещи и обяд с премиера на Азербайджан и в меджлиса на републиката. Президентското семейство ще посети през днешния ден и центъра „ Гейдар Алиев” и ще постави венци на алеята на мъчениците.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР