С остър спор започна работата на Народното събрание. Депутатите промениха

...
С остър спор започна работата на Народното събрание. Депутатите промениха
Коментари Харесай

Спор в НС за подмяната на оръжията и боеприпасите

С изострен спор стартира работата на Народното събрание. Депутатите трансформираха дневния си ред и взеха решение първа точка да е план на решение, с което да се разпореди на държавното управление да форсира процеса по възобновяване на военновременните ресурси на Министерството на защитата, представляващи оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически изделия  посредством замяната им с новопроизведени.

 

От Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ се оповестиха срещу с аргумента, че решението е политическо, а не експертно, а резултатът ще е изпразване на складовете на въоръжените сили в интерес на Украйна  и понижаване на отбранителните ни качества.

 

Николай Дренчев от „ Възраждане “ съобщи, че това граничи с национално изменничество:

 

" Очевидно е, че борбата сега е за " конгречюлейшънси " от посолството, потупвания по рамото, проява на верноподаничество, слугинаж. В никакъв случай не приказваме за български ползи, за ползите на българската войска, за ползите на българския народ и на българската отбранителна промишленост ".

 

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия добави:

 

" Ние не сме срещу процеса на възобновяване на боеприпасите, само че сме изрично срещу цялостното изпразване на складовете, което очевидно следва. Без график, без изобщо да е ясно, дали ВМЗ могат да обезпечат такива софтуерни благоприятни условия за възобновяване на тези муниции ".

 

Манол Пейков от ПП-ДБ отговори:

 

" Знаем, че в България има политически сили, които с къси сърца вървят при госпожа Митрофанова и с протъркани коленца. И същите тия хора се пробват да отвържат българския лев от еврото и да го вържат с рублата. И това са хора, които непрестанно лъжат своите гласоподаватели, че работят в полза на България. Те работят в полза на Русия! Ние сме хората, които работят за идеята на България. Защото България е Украйна сега и Украйна е България. Ние сме идващите, в случай че Русия завоюва борбата там ".

 

В началото на съвещанието по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков в дневния ред бяха включени няколко нови точки и програмата беше разместена, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Депутатите ще прегледат през днешния ден и план на решение за възлагане на министъра на енергетиката да договаря с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на съоръжение, предопределено за плана АЕЦ „ Белене “. В програмата за през днешния ден беше включен също план на декларация в поддръжка на участие на Украйна в НАТО и план на декларация по отношение на процедура за избор на нов основен прокурор, които ще бъдат надлежно трета и четвърта точка.

 

Петър Петров ( " Възраждане " ) разяснява, че тези точки нямат никаква извънредност. По думите му се задава един външнополитически курс, който е продължение на политиката, съгласувана с " посолството и с посолствата ". Единственото изключително е предлагането за производство на референдум в отбрана на българския лев, уточни той и означи, че срокът за изговаряне на Народното събрание изтича на следващия ден.

 

Георги Свиленски ( " Българска социалистическа партия за България " ) разяснява, че през вчерашния ден сутринта не е имало такива точки за разискване, а през днешния ден ръководителят на Народното събрание изчита един различен дневен ред, който не е на обществото. Ще продадете нуклеарните реактори и България ще остане без нуклеарна енергетика по този начин, за един ден, сподели той. Свиленски попита какво наложи от през вчерашния ден до през днешния ден да бъдат написани четири нови решения. 

 

След изявлението на депутата от левицата, Росен Желязков подложи на гласоподаване измененията в дневния ред и те бяха утвърдени. 

 

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР