С около 15% се е увеличил пътно-транспортният травматизъм в София

...
С около 15% се е увеличил пътно-транспортният травматизъм в София
Коментари Харесай

ИПБ иска връщане на мигащия зелен сигнал на светофарите в София

С към 15% се е нараснал пътно-транспортният травматизъм в София с премахването на мигащия зелен светофар. Това демонстрира разбор на Института за пътна сигурност.

В своя позиция до новия кмет на столицата Васил Терзиев оттова показват, че към този миг няма одобрена методология, посредством която да се откри обективно доколко премахването на мигащата зелена светлина е повлияла на нарастването на ПТП в гр. София.

Наред с това от Института приканват за неотложно привикване на Консултативен съвет по сигурността на придвижването , като на него държат да бъдат поканени и представители на Държавната организация по " Безопасност на придвижването по пътищата ".
 Мигащата зелена светлина на светофарите не нарушавала Виенската спогодба
Мигащата зелена светлина на светофарите не нарушавала Виенската спогодба

България би нарушила Конвенцията в случай че да вземем за пример реши да смени цветовете на светофара

Според специалистите от ИПБ зелената мигаща светлина дава повече информация на водачите и по този метод могат да ръководят риска от настъпване на ПТП по-ефективно. Това станало ясно след направено изследване.

В своята позиция специалистите показват още, че в ИПБ са постъпили за връщането на мигащата зелена светлина .

Освен привикване на Консултативен съвет по сигурност на придвижването, измежду настояванията им са още възлагане на ДАБДП да изготви методология за въздействието на мигащата зелена светлина, стартиране пробно за период от 6 месеца на зелената мигаща светлина, както и ДАБДП приготви законодателни промени за регламентиране на зелената мигаща светлина след осъществен разбор.

Припомняме, че дебат " за " и " срещу " мигащия зелен сигнал на светофарите в София се заформи и през 2021 година Тогава поради тъжба от български жител до Европейската прокуратура. Причината бе, че според Наредбата за контролиране на придвижването по пътищата със светлинни сигнали зеленият сигнал на светофарите за ППС е " зелен, немигащ цвят ".

Тогавашният районен министър за мигащия зелен сигнал, само че, публично ангажирани с проблемите на пътната сигурност, в взаимна позиция се оповестиха срещу връщането му. Според тях сигналът от зелена мигаща светлина не може да се употребява, до момента в който не бъде регламентиран нормативно.
 Зелената светлина на светофарите е понижила злополуките в София
Зелената светлина на светофарите е понижила злополуките в София

От Института по пътна сигурност не са съгласни с премахването й
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР