С около 15-16 хил. по-малко са подадените заявления за гласуване

...
С около 15-16 хил. по-малко са подадените заявления за гласуване
Коментари Харесай

ЦИК: Подадени са 16 хил. заявления за гласуване в чужбина по-малко, но интересът не е по-слаб

С към 15-16 хиляди по-малко са подадените заявки за гласоподаване в чужбина от подадените за изборите на 4 април. Това съобщи на постоянния брифинг за подготовката и организацията на предварителните парламентарни избори на 11 юли представителят на ЦИК Цветозар Томов.

" На 15 юни изтече срокът за подаване на заявки от чужбина. Подадени са близо 72 000 заявки. От това обаче не следва, че ползата на българските общности в чужбина е по-слаб ", разяснява той и добави:

" Съществува много огромна разлика сред обстановката преди изборите през април и сегашната обстановка. Тя се състои в това, че този път бяха открити над 500 секции ".

По думите му подаването на заявление за гласоподаване е освен, с цел да се разкрие изборна секция, а и с цел да се облекчи гласуването в изборния ден.



" Този път би трябвало да сме подготвени, че е изцяло допустимо да гласоподават повече хора, в сравнение с са дали своят вот през април, при по-малко подадени заявки ", акцентира Томов и означи, че към този момент има направен план с всички страни, където ще бъдат открити секции.

Има направен план за местата, където ще се записват секции в чужбина и срокът за него изтича на 19 юни, само че имаме настройка това да стане още на следващия ден. Причина за това е, че вземането на решение за близо 800 секции ще изисква дълготрайно съвещание, би трябвало да се обсъдят доста елементи, сподели още Цветозар Томов.

Според него секциите няма да са над 800 и под 750. Най-много, обичайно, секции ще бъдат открити във Англия, Германия и Турция.

Окончателното решение и изясненост за броя на секциите в чужбина ще бъде взето до една седмица, сподели представителят на ЦИК.

Девет наблюдаващи са регистрирани в ЦИК, осведоми другият представител на ЦИК Росица Матева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР