С очаквания за промени в състава на проектокабинета на ПП-ДБ

...
С очаквания за промени в състава на проектокабинета на ПП-ДБ
Коментари Харесай

След среща с ГЕРБ ПП-ДБ пренарежда кабинета

С упования за промени в състава на проектокабинета на ПП-ДБ минаха последните диалози на десницата с ГЕРБ-СДС. Срещата, в която се включиха и партийните водачи, продължи към три часа, а единственият, който разяснява след края й, беше кандидат-премиерът Николай Денков. По въпроса за вероятни промени в държавното управление той съобщи: " Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме, гледаме дали може да има по-добри специалисти. "

Така остави опцията доближени до герберите хора, които се водят за " специалисти ", да заемат позиции в бъдещия постоянен кабинет. " Експерти одобряваме отвред като оферти. И вие можете да ни предложите ", обърна се Денков към публицистите.

За опцията съпредседателят на Политическа партия Асен Василев да отпадне от кабинета Денков отхвърли да разяснява. Василев е номиниран за финансов министър, само че кандидатурата му се сблъсква със сериозна опозиция от всички направления, изключително след изтеклия запис от съвещанието на партийното управление на Политическа партия.

Денков уточни, че другата цел на договарянията, с изключение на персоналния състав на държавното управление, е да се подсигурява че няма да има проблеми с държавната администрация. Това визира опасенията за планувана чистка на фрагментите, назначени от Румен Радев, за която говореше Асен Василев. " Подготвяме документ, който да даде успокоение на всички, които са се тормозили ", сподели Денков, само че без да даде повече детайлности.

Според Денков налице е " конструктивизъм " сред договарящите обединения. На засипалите го въпроси от вида: “Ледовете топят ли се? ” и „ Температурите повишават ли се? “, кандидат-премиерът отвърна: " Между нула и 100 градуса. "

ВАРИАНТИ

А през днешния ден сутринта Денков загатна, че Асен Василев няма да бъде част от състава на проектокабинета. Денков съобщи, че в кабинета не би трябвало да има партийни лица, а би трябвало да се привлекат специалисти. Политическа партия дълго време бе на противоположна позиция - че експертен кабинет размива отговорността. 

" Освен че не би трябвало да има партийни номинации, би трябвало да се откри човек, който да свърши работа. Не е толкоз елементарно да се откри министър на финансите, който да свърши работа в тази  сложна обстановка ", разяснява Денков в коридорите на Народното събрание. От това излиза, че от проектокабинета следва да отпадне и Даниел Лорер - който бе очакван още веднъж за министър на нововъведенията.

По-рано в ефира на bTV съпредседателят на Демократична България ген. Атанас Атанасов удостовери, че се чакат промени в първичния лист с номинирани от Политическа партия кандидат-министри в посока подмяна с специалисти. Атанасов изясни, че номинираният за министър председател от Политическа партия Николай Денков има мандат да предложи състав на кабинет, като се чака в него да има промени по отношение на авансово оповестения лист в посока подмяна на хора с по-експертни фигури. Този лист ще ни бъде възложен, ще го обсъдим и подложим на гласоподаване. Естествено, той би трябвало да бъде авансово координиран и с Мария Габриел ", разяснява Атанасов. 

Съпредседателят на Демократична България даде да се разбере, че дейностите на прокуратурата против Борисов не се одобряват като спънка пред договарянията за сформиране на държавно управление. " От три години се влачи делото " Барселонагейт ". 2 години Борисов нямаше имунитет. Защо тогава нямаше дейности? Това е целенасочена офанзива за напън против Борисов, която цели да провали втория мандат за сформиране на държавно управление ", разяснява Атанасов.

Той все отново се застрахова, че не знае какво има в новата директория, появила се по Барселонагейт, а в това, което е чел, имало притеснителни неща. " Борисов дано да си се бори, да си се пази. Но тази седмица, в която трябва да се осъществя вторият мандат, в този момент ли е моментът да му желаят имунитета?  Ако нямаше имунитет, още през вчерашния ден щяха да го арестуват. Само да се нагнети напрежение ", разяснява Атанасов. На въпрос на водещия по какъв начин ще се работи с ГЕРБ на фона на доста рецензии през годините, Атанасов съобщи, че персоналните усеща нямат значение. " 70% от българското общество упорстват за държавно управление. Трябва да отговорим на това, без значение от персоналните ми усеща. Не би трябвало да изяснявам ненавиждам или обичам Бойко Борисов ", сподели Атанасов. 

АТАКА 

Атанас Атанасов нападна президента Румен Радев за държанието му при връчване на мандата и го упрекна, че работи тил в тил с Гешев координирано да няма държавно управление. Целта съгласно Атанасов са локалните избори. " За какво работи Радев – има интерес да продължи до локалните избори, с цел да се натрупат червени точки на някои министри, защото има план в президентската институция част от сполучливите министри да бъдат издигнати за кметове с инициативни комитет ", разяснява съпредседателят на Демократична България. " Какво е това отношение на президента, който ни е поканил да връчва мандат, щеше да ни бие. Ето ви досието, ма да ми я върнете празна. Това не е твоя работа, господин Радев, това е работа на политическите организации ", сподели още Атанасов.

УЛТИМАТУМ

От парламентарната естрада лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов изиска от ПП-ДБ неотложно да върнат мандата. Той ги упрекна в изменничество поради репликата на Асен Василев за съгласуването на рокади в спеслужбите с непознати посолства. И ги упрекна, че си присвояват моралното право да бъдат съдници на останалите политически сили.

В отговор десният народен представител Мирослав Иванов го упрекна във " фашистка агитация ". Това провокира бурната реакция на останалите, които започнаха да му крещят от местата си в залата и той не можеше да продължи да приказва. Заради безредието ръководителят на Народното събрание Росен Желязков прекъсна за малко съвещанието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР