С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд

...
С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд
Коментари Харесай

Съдят трима мъже, участвали в схема за укриване на данъци и пране на пари

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд са предадени трима мъже - Красен Ж., Кирил Ж. и Теодор А. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Прокуратурата упреква и тримата в отбягване установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери посредством подаване на погрешни заявления в Национална агенция за приходите и приспадане на Данък добавена стойност при изкупуване на зърно. За всеки от подсъдимите укритите данъчни отговорности са разнообразни.

За Кирил Ж. те са в размер на 826 577 лв., като закононарушението по член 255 от Наказателен кодекс е осъществено два и повече пъти. За Красен Ж. дължимото към държавния бюджет е в размер на 281 909 лв., а за подсъдимият Теодор, който работил като прокурист на компанията на брат си в изкупуване на зърно – сумата е в размер на близо 104 000 лв..

И тримата подсъдими се занимавали с изкупуване на зърно от нерегистрирани по Данък добавена стойност аграрни производители. Фирмата на брата на Теодор, на която той бил прокурист, била измежду доставчиците на зърно за един от най-големите международни търговци на зърно в света. Малко преди зърновозите да влязат в пристанището за разтоварване, в началото издадените товарителници били подменяни. В тях се вписвали разнообразни пунктове за товарене и разнообразни изпращачи на регистрирани по Данък добавена стойност търговци за изтегляне на Данък добавена стойност.

Красен и Кирил ще дават отговор пред съда и за изпиране на пари, добити от незаконна активност, а точно укрити данъчни отговорности и непозволено теглен Данък добавена стойност.

Сумите са теглени от две банки посредством подставени лица, а сдруженията, посредством които се изкупувало зърно в незаконната скица, били регистрирани на наркозависими или психологично заболели хора, някой от които даже с наложени ограничаващи ограничения.

На 15 октомври 2012 година на паркинга на ресторант „ Старо село “ във Варна е спрян от полицейски чиновници автомобил „ Фолксваген”. Освен лидера в автомобила пътувал и подсъдимият Красен Ж. При претърсването на автомобила и обиска на подсъдимия Красен Ж. са открити и конфискувани 575 425 лева, екземпляри от платежните нареждания за осъществени същия ден банкови транзакции и разписки за осъществени тегления в брой, печати и фактури на някои от употребяваните в схемата търговски сдружения, номера на банкови сметки на търговски сдружения, адреси и кодове за достъп до електронната поща на разнообразни търговски сдружения и други Недалеч от този автомобил е арестуван и втори - „ Ауди А8 “, в който пътувал очевидец по актуалното дело. В него са открити и конфискувани 34 220 лева в пачки със слепки на банка, в която били осъществявани заплащанията, тегленията и нарежданията на парите.

Предстои делото против тримата подсъдими да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР