С общо 13 заявления за участие в процедурата за АЕЦ

...
С общо 13 заявления за участие в процедурата за АЕЦ
Коментари Харесай

Ковачки се нареди до руснаци и китайци за АЕЦ "Белене

С общо 13 заявки за присъединяване в процедурата за АЕЦ " Белене " енергийният министър Теменужка Петкова отчете през вчерашния ден извънредно мощен интерес към плана. " Големи международни водачи от нуклеарната енергетика за декларирали интерес за присъединяване. Това е извънредно сериозна поръчка, че централата е вероятен и действителен план. Скептицизмът към този момент е заплеснат ", приповдигнато обяви Петрова при отчитането на резултатите от първия стадий на процедурата - събирането на намерения за присъединяване. 

Патосът е повече от подправен, защото на процедура няма сериозен външен частен вложител, който да участва в процедурата. В конкуренцията, доколкото тя въобще съществува, се включиха предстоящите и предизвестени играчи. Седем са заявките за стратегически вложител. Сред тях са съветската " Росатом " и Китайската държавна нуклеарна корпорация CNNC. Единствено те имат опит със закупените към този момент реактори ВВЕР за Втора атомна, каквото е условието към претендентите. За това и на друга оферта - на корейската Хидро и атомна енергийна корпорация се гледа по-скоро като на официална. При това още от началото на плана преди близо 40 години се знае, че той не може да бъде осъществен без присъединяване на конструктора и снабдител на оборудването, а това е точно " Росатом ".

Изненадващо е включването на немската компания " Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство ". Дори Теменужка Петрова призна, че към момента няма никаква изясненост към офертата им, а за записания в Карлсруе участник няма налични обществени данни.

За следващ път обаче бе доказано, че когато се приказва за енергетика, доста от пътищата водят към българския предприемач Христо Ковачки. Чрез свързани компании той се пробва да се подреди както в листата на стратегическите вложители, по този начин и на тези, които желаят да закупят миноритарни дялове, както и да купуват ток от бъдещата централа.

Сред претендентите за стратегическите вложители са и няколко български компании, някои от тях също свързвани с Ковачки. Едно от тях е българското сдружение " ИПК и УП " на украинеца Петро Безпалчук. То няма нито опит, нито финанси да взе участие в сходен план. Според " Капитал " от финансовия му доклад за 2018 година излиза наяве, че няма и никакви активи и доходи. Според Медиапул зад Безпалчук също стои Христо Ковачки. Той сигурно е в основата на консорциума " АЕЦ Белене ", също подал поръчка за стратегически вложител. В обединяването влизат фирмите " Атоменергоремонт ", Обединена застрахователна компания, " Гранд енерджи дистрибюшън " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". Първата компания е дълготраен сътрудник на АЕЦ " Козлодуй " в поддръжката на реакторите и оборудването. И четирите компании от консорциума са свързвани с Ковачки.

Седмият стратегически вложител е чешко-българският консорциум " Атомна електроцентрала Белене 2019 ", в който влизат " Витковице хеви индъстри " и " Грууп интернешънъл ". Първата компания е снабдител на съоръжение за чешките централи " Темелин " и " Дуковани ", а също и за турската " Аккую ", която се строи от " Росатом ". За българското сдружение в консорциума няма информация.

Три от четирите предложения за минотирани дялове в АЕЦ " Белене " и за изкупуване на създадената електрическа енергия също са свързани с Ковачки - " Атоменергоремонт ", " Гранд енерджи дистрибюшън " и " Юропиан трейд оф енерджи ".

Република Северна Македония също е декларирала интерес да купува ток от Белене  чрез своята електрическа компания и да подпише дълготраен контракт, заяви Теменужка Петкова. Малка детайлност е, че държавното управление на западната ни съседка все още няма публично решение за това.

Френската " Фраматом " и американската " Дженерал Електрик " пък са подали оферта за доставка на съоръжение. " Фраматом " желае да взе участие при структурирането на финансирането на плана и предлага доставката на системите за сигурност - електрически системи, системи за съоръжение и надзор, отоплителна, вентилационна и климатични системи. " Дженерал Електрик " също е декларирала предпочитание за присъединяване при структурирането на финансирането на плана. Тя има желание да взе участие и като евентуален архитект и снабдител на главното съоръжение на турбинна зала, компресорите, трансформаторите и друго електрическо и евакуационно съоръжение.

СРОКОВЕ

" В период от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, БЕХ, НЕК и Електроенергийния системен оператор ще изготви къса листа на компаниите, декларирали интерес за присъединяване в плана АЕЦ „ Белене “ като стратегически вложители ", осведоми министър Петрова. Избраният стратегически инвеститор ще има думата от коя компания да поръча оборудването, както и какви миноритарни дялове от централата да бъдат продадени. Изборът на стратегическия вложител би трябвало да завърши до май 2020 година Стойността на плана е към 10 милиарда евро. Българската страна ще взе участие посредством Националната електрическа компания (НЕК) и посредством своите активи и ще получи блокираща квота от към 34%. В момента тече процедура за прелицензиране на НЕК, след което ще има изясненост с какви материални и нематериални активи държавната компания ще влезе в плана.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР