С общо 108 600 кв. м отдадени под наем през

...
С общо 108 600 кв. м отдадени под наем през
Коментари Харесай

Интересни новини за имотния пазар у нас

С общо 108 600 кв. м отдадени чартърен през деветмесечието офисът пазарът резервира нормалните си равнища на интензивност от последните пет години. Компаниите от IT бранша и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен мотор на пазара с дял от малко над 50% от наетите площи за интервала, прецизира в. Монитор.

Както и в предходните тримесечия, главната част от подписаните наемни контракти са за разширения и премествания. Тъй като доста от фирмите наемат площи още в стадий на строителство, тези контракти също заемат сериозна част от наемния пазар – 21% за деветмесечието, демонстрират данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

„ Макар и предлагането на качествени офис площи да отбелязва постоянен растеж през последните години, търсенето, изборът и подготовката на преместването лишават дълготрайно време. Така че съветваме огромните наематели да стартират работа по пренасяне година и половина-две по-рано “, разяснява Станимира Пашова, управител „ Офис площи “.

Завършването три нови офис здания – Advance Business Center, Сграда 2 от Garitage Park и Ellipse center, добави към пазара почти 38 000 кв. м нови площи. С това общото предложение на офиси клас А и Б в столицата надмина 1 963 000 кв. м. Въпреки бързото нарастване, пазарът към момента съумява да усвои новите планове.

Делът на свободните площи се задържа към 9.1% приблизително за пазара през третото тримесечие, като модерните здания в централната част на София са изцяло отдадени.

Офисите в градеж са 383 000 кв. м, а друга забележителна част са в стадий на обмисляне. Офертните наемни цени за първокласните парцели са постоянни в интервала 12-14 евро/кв. м.

Активен пазар на офис площи записват и огромните градове в страната, като главното търсене идва от разрастващи се аутсорсинг и IT компании. Сред образците за огромни покупко-продажби от последните месеци са софтуерната компания Fadata в Бургас, KBC Group във Варна и Sutherland в Пловдив.

Индустриални площи
Близо 180 000 кв. м нови индустриални площи са приключени от началото на годината в София. Обемът на новите планове е с над 100 000 кв. м повече по отношение на същия интервал на миналата година и е част от наклонността за растеж на строителната интензивност в този сегмент на имотния пазар.

„ През последните две години следим дълготраен растеж на приключените индустриални и логистични площи в София в отговор на интензивността на наемния пазар “, разяснява Жоро Ангелов, управител „ Индустриални парцели и развиване на имоти “.

Пазарът в София остава доминиран от строителството на обекти за лично прилагане и строителство по поръчка (built-to-suit), само че се следи и растеж на плановете с площи чартърен. Основното търсене на такива площи идва от страна на търговци на дребно, логистични компании и бизнеси, обслужващи бранша на онлайн търговията.

По данни на консултантската компания към края на септември в градеж в София са 145 000 кв. м индустриални площи, като над половината от тях са предопределени за отдаване чартърен. Тъй като огромна част от тези парцели се отдават чартърен още на стадий градеж, делът на незаетите площи остава постоянен в границите на 2-3%.

Предлагането на съвременни логистични и индустриални площи в София нараства с бързи темпове и към третото тримесечие доближи 1 256 996 кв. м. Най-големият план през деветмесечието е завършването на двете етапи на логистичния център на датската компания за артикули за дома JYSK в Икономическа зона София – Божурище.

Пазарът на терени за създаване на индустриални парцели също е динамичен в столицата и страната. Средните цени варират към 25-35 евро/кв. м, според от размера и местоположението на парцела.

Търговски площи
Частичното преструктуриране на водещи търговски центрове в София и откриванията на Delta Planet във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив доведоха до растеж на новооткритите магазини през деветмесечието на 2019.

Пазарът на площи в търговски центрове е относително кондензиран. Това се удостоверява и от неналичието на нови планове, които да излязат в идващите 18-24 месеца. Обзавеждането за дома, детските и спортните артикули, дискаунт веригите са измежду бързо разрастващите се категории.

Сред образците е полската дискаунт верига Pepco, която е най-динамично растящият търговец у нас с 20 местоположения към третото тримесечие. През деветмесечието първи магазини у нас отвориха детската марка за облекла Brums, италианската марка за долни дрехи Tezenis и японската Miniso.

“През миналите месеци отбелязахме пик на новооткритите площи в търговски центрове в следствие от икономическата интензивност и мощния наемен пазар от последните две години.

Липсата на нови планове в градеж в огромните градове обаче ще успокои пазара през идващите тримесечия, като по едно и също време с това прогнозите ни са за намаляващ дял на свободните площи и равномерен растеж на наемите в топ локациите в моловете и на комерсиалните улици “, заключи Иван Граматиков, управител „ Търговски площи “.

Според него акцентът през идващите тримесечия ще бъде върху обновяването на работещи търговски центрове в София и в страната, като тук-там тези процеси са в напреднала фаза. Целта на тези преустройства е комерсиалните центрове да усъвършенстват съществуващия микс от наематели, както и да разширят потребителската си база.

По данни на консултанта през третото тримесечие междинният наем за 100 кв. м магазин на отлична локация във водещите търговски центрове в София доближава 39 евро/кв. м, а на комерсиалните улици - 56 евро/кв. м.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР