С няколко демонстрации на изваждане на удавник“ от морето и

...
С няколко демонстрации на изваждане на удавник“ от морето и
Коментари Харесай

Във Варна спасители ще правят демонстрации на спасяване на пострадали в морето

С няколко демонстрации на изваждане на „ удавник “ от морето и оказване на помощ ще стартира Седмицата на водното избавяне във Варна.

Инициативата ще се организира на разнообразни плажове във Варна, в курортните комплекси от спасители на Българския червен кръст (БЧК).

Тази година се навършват 94 години от основаването на първата професионална водноспасителна команда във Варна.

Тя съществува от 1928 година, когато Кметът на града назначава 10 души спасители да охраняват къпещите се /около 3000 души/ на новосъздадените Морски бани.

Водното избавяне влиза в периметъра на активността на Варненската червенокръстка организация едвам през 1962 година

През 1964 година се основава Водно избавителната работа към БЧК. На първо време се провеждат семинарни курсове за ръководителите на общинските и локални комитети по водно избавяне, курсове за спасители и лекари, обслужващи избавителните станции и лагери.

Особено профилактично значение имат профилираната здравна култура, запознаването на популацията с обикновени познания и умелост за самопредпазване и оказването на първа помощ при давене.

За момента във Варненско 490 водни спасители имат дееспособност, като 270 от тях са за басейни.

Най-честата причина за произшествия на плажа е неналичието на надзор от страна на родителите и това, че хората не слушат спасителите, разясниха за Moreto.net спасители по плажа.

19 са неохраняемите плажове във Варна и района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР