С нови открития, с находки от злато и сребро приключи

...
С нови открития, с находки от злато и сребро приключи
Коментари Харесай

С нови открития и находки от злато и сребро приключи археологическото лято на крепостта „Мисионис“

С нови открития, с находки от злато и сребро завърши археологическото лято на крепостта „ Мисионис “ край Търговище, съобщи проф. Николай Овчаров при закриването на сезона.

И тази година страната отхвърли да финансира археологическите изследвания на нашумелия древен и феодален център „ Мисионис “, уточни той. Разкопките са факт, с помощта на финансирането от Община Търговище, а на терен работят  археолозите Стефан Иванов от Регионалния исторически музей в Търговище, който е началник на разкопките и научният съветник проф. Николай Овчаров. 

През този сезон разкопките са ориентирани към основната улица на богатия древен град, основан през V-VI в. като комерсиално средище на римските провинции в днешна Североизточна България. През XIII-XIV в. античното населено място се възражда, към този момент като феодален град с името Косово, напомни проф. Овчаров. По думите му неговите поданици строели къщите си напряко върху изоставените антични улици и площади. Именно там са открити останките от солидни каменни жилищни здания, датирани в епохата на Второто българско царство. Според намираните монети някои от тях са съществували единствено доникъде на XIII в., когато са били опожарени. Във вътрешността им се откриват изгорели ракли с покъщнината и полустопени украшения от доблестен метал. Този пожар се свързва с едно събитие, за което историците от дълго време търсят доказателства, добави Николай Овчаров, представен от Българска телеграфна агенция. 

Той посочи, че става дума за нашествието в Европа на наследниците на монголския държател Чингис Хан. Създадената от него единствено за няколко десетилетия голяма империя се простира от Тихия океан до Източна Европа. Археологът добави, че в 1240 година, командваната от внука на Чингис Хан - Бату, войска завладява Киев и останалите съветски градове и стартира нахлуване в Източна и Централна Европа. Християнските армии търпят повсеместни провали от монголите, като се изключи една-единствена победа над тях, реализирана напролет на 1241 година от българските войски, водени от цар Иван Асен II. Скоро обаче той умира, а откакто са разгромили Полша и Унгария, през 1242 година монголите вземат решение да санкционират България. Те се възползват от това, че на престола към този момент е малолетният Коломан І, изяснява експертът. 

При нашествието евентуално са завладяни някои от огромните градове на царството. Персийският историк Рашид ад-Дин Хамадани, сочи като командващ монголската войска различен внук на Чингис Хан на име Кадан. Той превзел „...след огромни сражения ” доста български градове и даже столицата Тирнин (Търновград). Според проф. Николай Овчаров нападението на Кадан е оставило следи от опустошения в северните провинции на Българското царство. Археологическите находки демонстрират, че животът замира за известно време в доста центрове на Северна България. Важно доказателство са заровените монетни съкровища, открити в Ловеч, Велики Преслав, Велико Търново, Шумен и Варна. Дебели пластове пожарища с монети от това време се откриват в Дръстър (Силистра), Свищов и царския замък в Търновград.

Сега следи от тези трагични събития се откриват и в „ Мисионис “. „ Явно градът е бил високомерен и опожарен от монголите на Кадан напролет или лятото на 1242 година Азиатските нашественици не се задържат и отпътуват за Монголия, където е трябвало да изберат нов популярен хан. А средновековният град край днешния Търговище бързо се възражда от пепелта, с цел да доближи нов подем през XIV в. в епохата на цар Иван Александър Асен. Точно от това време са откритите през тази година голям брой сребърни монети, неповторими сребърни позлатни приложения за мъжки аристократични колани и сребърни позлатени обеци на богати благородни дами, сподели в края на сезона проф. Николай Овчаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР