С нея се дава възможност служителите на Агенцията за социално

...
С нея се дава възможност служителите на Агенцията за социално
Коментари Харесай

Помощите за учениците от 1 до 4 клас вече се отпускат без удостоверение

С нея се дава опция чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) да ревизират по длъжностен път продължаващите образованието си деца до четвърти клас. Това оповестяват от пресцентъра на МТСП. Оттам прецизират, че подадените досега заявки, за които не е показано уверение, ще бъдат преразгледани служебно.

За учениците от първи и осми клас остава условието да бъде показано уверение, че са записани в съответния клас, защото за тези класове има авансово класиране и записване. Удостоверението е належащо, ако фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година. Когато такова не бъде показано, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, откакто АСП получи по длъжностен път от Министерството на образованието и науката данните за действително записаните възпитаници в съответния клас за образователната година, осведомят от МТСП.

Заявленията за еднократна помощ за възпитаници се подават най-късно до 15 октомври. От общественото министерство напомнят, че според Закона за държавния бюджет за 2023 година, обнародван в " Държавен вестник " през днешния ден, размерът на еднократната помощ за възпитаници за образователната 2023/2024 година се резервира на 300 лв.. Средствата ще бъдат изплатени на два пъти - по 150 лева за всеки период. Запазват се размерите и на другите типове фамилни помощи, които се дефинират със Закона за държавния бюджет за 2023 година, акцентират от МТСП. И прибавят, че се усилва и размерът на компенсацията за гледане на дете на 780 лева По-високият размер ще се изплаща със задна дата от 1 януари.

Повече информация за предоставяните от Агенцията за обществено подкрепяне типове помощи и методите за подаване на заявки за тях е оповестена е налична тук

Законът за държавния бюджет за 2023 година влезе в действие от през днешния ден, откакто беше обнародван в днешния брой на " Държавен вестник ". Както Българска телеграфна агенция към този момент осведоми компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се усилва от 710 лева на 780 лева, считано от 1 януари 2023 година Сред част от другите ограничения за фамилиите с деца бе и решението, че при прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в от Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2023 година сумата, която се приспада от годишните данъчни основи по член 17 от същия закон, е в размер на 6000 лева за едно ненавършило пълноправие дете, за две ненавършили пълноправие деца - 12 000 лева, три и повече ненавършили пълноправие деца - 18 000 лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР