С настъпването на зимата военните действия в Украйна не стихнаха.

...
С настъпването на зимата военните действия в Украйна не стихнаха.
Коментари Харесай

Възможно ли е настъпление в Украйна и кой ще го започне пръв

С настъпването на зимата военните дейности в Украйна не стихнаха. Русия явно е решила да настъва, въпреки и с лимитирани цели, пробвайки се да обкръжи Бахмут , като и в този момент се пробва да нападна в посока Запорожие. Обстановката на фронта надалеч не е спокойна, само че в пресата и обществените мрежи доста се дискутира опцията за започване на нови, още по-мащабни настъпления и от двете страни, обобщава Руската работа на Би Би Си.

Фронтът замръзна в очакване на началото на нов стадий от войната в Украйна, когато и двете страни ще се опитат да проведат широкомащабни комбинирани бойни дейности против добре подготвен съперник.

Увереността, с която се разискват бъдещи офанзиви на Русия и Украйна, към този момент е толкоз огромна, че диалогът не е за опцията за сходни интервенции, а за времето, когато те ще стартират и посоката на ударите.

Например в събота, цитираща почитан американски чиновник, който сподели на дребна група публицисти, че Вашингтон поучава Киев да отсрочи нова огромна атака, до момента в който Украйна получи и овладее всички оръжия от последния пакет американска военна помощ.

Според този чиновник американците желаят украинските военни да овладеят вярно цялото съоръжение и оръжия, които са получили и ще получат в близко бъдеще.

На конференция след срещата в Рамщайн, Германия, където се събраха 54 страни сътрудници на Украйна в доставката на оръжие, за бъдещата атака на въоръжените сили на Украйна приказваха намерено говорена висши военни от Съединени американски щати, измежду които беше началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на американските въоръжени сили, военачалник Марк Мили.

Мили сподели със въздържан оптимизъм, че макар че за Украйна ще бъде доста мъчно да освободи изцяло окупираните територии през 2023 година, тя може да организира сполучливо интервенцията, в случай че получи съответните средства през идващите месеци.

Много наблюдаващи също приказват за опцията от огромно нахлуване на съветските войски като нещо неизбежно, за което би трябвало да се приготвят украинците.

На 20 януари украинската работа на Би Би Си разгласява, който е командвал и многонационална дивизия в Ирак, в която също са служили украински военни.

Според генерала Русия натрупва войски в региона на Брянск, Курск и Воронеж и настъплението може да стартира от тези направления. Той назовава вероятността за атака висока: съгласно военните тя може да стартира през идващите два до три месеца .

Истинските планове на генералните щабове на двете страни, несъмнено, не се разкриват, само че е допустимо да се дефинират желанията по косвени признаци. Има доста такива признаци - това са и обществено декларирани планове от политици, и доставка на оръжия, подобаващи за съответни интервенции, както и образование на военни фрагменти.

Но военните интервенции и техният триумф зависят освен от желанията на политиците и военните водачи - постоянно действителността ги принуждава да поправят проектите си.

Руската работа на Би Би Си се пробва да разбере какви са признаците за подготовка на настъплението от двете страни, какво може да се каже за характера на бъдещата акция и какви са компликациите при нейното осъществяване.

Имат ли страните политически цели във войната?

Политическата цел е първият стадий от подготовката на всеки спор. Тя дефинира какви военни цели ще бъдат сложени пред Генералния щаб, какви средства ще бъдат отделени за войната, по какъв начин ще бъде проведена военната промишленост и доста други.

Както написа британският боен теоретик Базил Хенри Лидел Харт, " Военната цел би трябвало да се дефинира от политическата цел ".

" Целта на войната е да се реализира по-добро, въпреки и единствено от Ваша позиция, положение на света след войната. Ето за какво, когато водите война, е значимо непрекъснато да помните от какъв свят се нуждаете ", се споделя в книгата му " Стратегия за непряко деяние ".

Второто, доста значимо значение на политическата цел е моралът на войските и народа като цяло . За военните, както и за цивилните зад линиите, е значимо да схванат по кое време и къде ще завърши войната.

В този подтекст задачата би трябвало да бъде дефинирана допустимо най-просто - да вземем за пример освобождение на своя територия (или окупация на територията на противника), погром на армията, завладяване на столицата и така нататък Например политическата цел на Съюз на съветските социалистически републики във Великата отечествена война - провалянето на немската войска и завладяването на Берлин - не повдигна никакви въпроси у никого.

Ако в самото начало на съветската инвазия съветските политически цели не са били ясно дефинирани, то в следствие, след неуспеха на първата " мълниеносна офанзива ",.

Тези цели към момента не наподобяват дефинитивно избрани. Освен Донецка и Луганска област на Украйна, Русия, а в пропагандните канали се появяват и други цели - в това число до завземането на цялата територия на страната.

Това, към което се стреми Русия в Украйна, не е ясно оповестено на обществото, а задачите се трансформират неведнъж дружно с неуспехите на съветската войска на фронта. Историкът Тимъти Снайдер от Йейлския университет счита, че войната в Украйна се случва по-скоро заради несигурността на ориста на самата Русия и в частност на процеса на предаване на властта в нея.

Политическата цел на Украйна е дефинирана напълно ясно - цялостното освобождение на териториите, които Русия присвои от 2014 година насам . Въпреки това, макар че е разбираема, средствата за реализиране на тази цел към момента не са ясни. Трудно е да се каже дали въоръжените сили на Украйна имат сили да освободят големия Крим с огромна планинска част, или Донбас, в който войната продължава повече от осем години и който е " нашарен " с окопи и укрепления.

Всъщност същият Лидел-Харт предизвестява в своята книга: " Трябва да се съблюдава главното изискване - да не се слагат неизпълними военни цели ".

Независимо от това, даже и при неразбираеми съветски или амбициозни украински политически цели, е ясно, че и двете страни желаят да продължат войната.

В властническа Русия решенията се вземат от Владимир Путин , който е почнал война, чието продължение е мощно подвластно от консервативното крило на съветската войска, което не е готово да спре до победа, както и да го схваща. Проблемът е, че обликът на успеха в Русия не е дефиниран и множеството от тези сюжети към този момент не са постижими.

В Украйна, макар доста сложната обстановка, популацията явно не може да се помири със загубата на територии , само че главното е, че доста украинци починаха в тази война, освен военни, само че и цивилни, цели градове бяха унищожени. Действията на съветските военни в окупираните територии, доказателства за които са открити след освобождението, като се стартира от Буча, всяка ракетна офанзива против жилищни здания единствено ускорява желанието за продължение и победа във войната.

Говорейки съответно за новата акция, за новия стадий от тази война, политическата цел на този стадий за Украйна е по-ясна: териториите, окупирани от Русия, са ясно обрисувани .

В случая с Русия не е доста ясно дали е в положение да нападна интензивно в региона на Запорожие, още по-малко е ясно по какъв начин ще успее да направи това в посока Херсон към този момент не се вписват в заявените планове за " освобождение на нови субекти " и слуховете за офанзива против Киев от Беларус.

Мотивация

Просто дефинираната цел на войната води до обстоятелството, че за украинския боец на фронта е също толкоз елементарно да изясни по кое време ще свърши войната и той ще се върне вкъщи, даже тази цел да наподобява надалеч.

За руснака е по-трудно - той не знае какво може да желае президентът му след условното завладяване на Донбас . Ще се прибере ли по-късно или ще продължи да се бие? Тази неустановеност, дружно с неналичието на отговор на въпроса за какво е нужна тази война, демотивират съветската войска.

Този проблем с мотивацията се признава даже от проруските военни блогъри, осведомени със обстановката на фронта.

" От целия комплекс от аргументи, които доста съществено отслабват боеспособността на Въоръжените сили на РФ (не единствено в настъплението, само че и в отбраната), аз към момента смятам моралния фактор за главен. Повечето от мобилизираните (и множеството от редовните) военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация нямат мотивация да се жертват във военни дейности против въоръжените сили на Украйна, защото задачите на войната освен не бяха обяснени от управляващите, само че даже въобще не бяха публично избрани , " написа Игор Гиркин, прочут под псевдонима Стрелков, който за унищожаването на малайзийския Боинг MH17, а също по този начин пое отговорност за началото на войната в Донбас през 2014 година

В същото време в актуалната война е значимо освен какъв брой добре армията схваща своите цели, само че и по какъв начин те, тези цели, се възприемат от цялото население. В съветската войска има от ден на ден мобилизирани. Моралът на призованите за война цивилни постоянно е по-нисък от този на постоянния боен личен състав, написа руският боен теоретик Александър Свечин в книгата си " Стратегия ".

" Съзнателните и подготвени военни последователно стартират да се разреждат с попълнения, за подготовката на които просто няма задоволително време или опция. И по тази причина с цел да се поддържа висок морал в нескончаем спор е значимо разбирането на задачите и дилемите на войната от цялото население ", се споделя в книгата.

За украинските военни, които водят война на своя територия против непозната войска, въпросът за мотивацията е по-малко значим, по-лесно е да им се изясни за какво се води тази война. Всяка съветска ракета, която удари жилищна постройка с хора, стимулира по-добре от всеки девиз. И това се схваща освен от военните, само че и от цивилните - на първо място поради съветската войска, която работи освен на фронтовата линия, нейните ракети летят в градовете в цяла Украйна.
 44 станаха жертвите от интонации блок в Днипро, 20 остават в неопределеност
44 станаха жертвите от интонации блок в Днипро, 20 остават в неопределеност

Днес завърши интервенцията по търсене на оживели

Какъв военно-политически смисъл може да има едно нахлуване?

Въоръжените сили на Украйна подходиха към зимната акция със стратегическа самодейност. Те съумяха да наложат военни дейности на съветската войска в региона на Харков и покрай Херсон .

След мобилизацията, оповестена в Русия, фронтът беше повече или по-малко нормализиран, само че към този момент не можеше да се приказва за вдишване на самодейността от руснаците - съветската войска интензивно построява отбранителни линии в дълбините на позициите си, подготвяйки се да се отбрани в най-застрашените, съгласно съветските военачалници, посоки.

Настъплението в региона на Бахмут беше опит да се овладее самодейността, да се принудят въоръжените сили да реагират, да се съберат запаси в тази посока, отклонявайки ги от подготовка за дейни дейности в други направления.
 Украйна призна прогрес на руснаците към Бахмут
Украйна призна прогрес на руснаците към Бахмут

Денис Пушилин разгласява видео от сринатия Соледар

В същото време,, самият Бахмут не е от огромно оперативно или стратегическо значение за съветската войска, само че за въоръжените сили на Украйна, отбелязва ISW, е значимо, че врагът изразходва доста сили и средства за неговото нахлуване.

От военна позиция в този момент всяка страна се стреми да си върне самодейността. Това доста ще улесни по-нататъшните дейности и ще принуди врага да похарчи повече старания за прекъсване на закани, а не за дейни дейности.

Например, в случай че едната страна, която няма самодейност, се готви за защита, тогава тя би трябвало да държи огромни запаси по цялата фронтова линия в тила, тъй като не знае къде ще са нужни.

Владеещата самодейността страна приготвя удари, натрупвайки сили в една дребна зона, създавайки локално числено предимство и принуждавайки съперника да трансферира запаси за противопоставяне. През времето до прекъсване на настъплението е допустимо да се приготви идващото в ново направление.

Междувременно характерът на военния спор, който продължава в Украйна, може да се смята за " война на безсилие " или " отмалялост " . В подобен спор главната цел е да се лиши врагът от опцията да продължи войната, да се изчерпят неговите запаси.

Вторичните, междинни цели на такава война могат да бъдат територии, географски точки, градове, формирования на противников войски и така нататък Основната задача обаче е да накарате врага да загуби способността си да продължи войната.

Следователно, от военна позиция, слагането на амбициозни цели и постигането на решителна победа не е толкоз значимо за Русия, защото чака Украйна да има по-малко човешки запаси и поддръжката на Запада да бъде изчерпана.

За Украйна, в противен случай, е значимо да реализира решителни победи - от това, съгласно доста специалисти, зависи поддръжката на Запада.

Освен това решителните победи са значими от позиция на морала, бойния дух на армията . И най-после, макар поддръжката на западните страни, ресурсите на украинската страна, в това число популацията и стопанската система, са по-скромни от тези на Русия.

За Русия триумфът също е значим, само че не толкоз от военна позиция, колкото от морална и психическа. Такъв триумф би могъл до известна степен да компенсира неналичието на ясна политическа цел, разбираема за популацията: " Не разбирате за какво е тази война? Тя е значима за такива победи ".

И най-после, в Русия политическата воля, която в последна сметка изпрати войски в Украйна, пристигна от един човек: Владимир Путин. Въпреки че в този момент " специфичната интервенция " се управлява от началника на генералния щаб Валерий Герасимов, той е зависещ на висшия главнокомандващ и в последна сметка всички военни цели на акцията ще бъдат изцяло съобразени с политическите инструкции на Путин.

Много съветски военни блогъри подлагат на критика управлението на страната за продължителните офанзиви на Бахмут, които съгласно тях са ориентирани единствено към възстановяване на обстановката на обособен сектор от фронта, само че в това време водят до огромни жертви. Те считат, че тази атака е значима не тъй като има сериозна оперативна цел, а тъй като е подбудена от политически претекстове.

Въпреки че по този начин наречените решителни цели не наподобяват явно нужни за Русия, това в действителност може да е политическата воля на управлението на страната. Именно по този начин през февруари 2022 година Русия стартира война, която, наподобява, не й обещаваше никакви изгоди.

Имат ли страните запаси за офанзива?

Смята се, че съотношението на атакуващите сили към отбраняващите се за предпочитане би трябвало да бъде три към едно. Това обаче е много обща оценка, която в разнообразни обстановки може да се промени нагоре или надолу.

Успехът или неуспехът на настъплението може да зависи от подготовката на войските, съществуването на разследваща информация и нейната обработка, поддържащи средства, в това число авиация, артилерия, инженерни елементи (това включва разузнаване на положението на пътища, мостове, съществуване на минни полета, и още доста други).

Например настъплението на въоръжените сили на Украйна край Изюм беше предшествано от доставката на машини за разминиране. Трудно е да се открои главното от целия дълъг лист от потребности, защото всеки подробност може да играе роля.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни сподели по-рано, че " може да победи врага ", само че за задачата му трябват " още 300 танка, 600-700 бойни машини на пехотата, 500 гаубици ". Генерал Скшипчак сподели пред Би Би Си, че Украйна се нуждае от 350-400 танка.

Що се отнася до числеността на персоналния състав, след първата вълна на готовност в Русия командването съумя да попълни фронтовите елементи с хора, въпреки и не добре готови за настъпления, само че изцяло задоволителни, тъй че да няма празнини на фронтовата линия през които въоръжените сили на Украйна биха могли да нанесат дълбоки удари.

Съдейки по известията в открити източници, единствено част от мобилизираните са стигнали до фронта, останалите или се образоват в лагери и на полигони, или са в запас. Оценките за броя на тези резервати са доста разнообразни - от 150 до 300 хиляди души. Всъщност и от самостоятелни източници няма точни данни за общия брой на мобилизираните.

Украйна също има запаси, само че те са по-малко от тези на съветската войска. Русия има преимущество освен в персоналния състав, само че и във военната техника, изключително в авиацията, артилерията и бронетехниката.

От друга страна, въоръжените сили на Украйна са доста по-добре оборудвани със средства за връзка, разузнаване на тактическо и оперативно равнище, целеуказване, разполагат с повече прецизни оръжия, съвременни противотанкови системи, което в доста случаи разрешава на украинците ефикасна опозиция на съветските елементи на тактическо равнище.

Украинската войска употребява западно разузнаване, в това число спътници, които на Запад са в пъти повече, в сравнение с съветските, както и информация от разнообразни разследващи самолети, които непрекъснато дежурят във въздуха покрай границите на Украйна.

И най-после, въоръжените сили на Украйна са по-добре проведени от съветската войска - системата за командване и надзор, която употребява интернет, разрешава на командването на разнообразни равнища бързо да взема решения, да издава заповеди, до момента в който отвесната йерархична конструкция в съветските войски забавя време за реакция на закани.

Военнослужещ от едно от подразделенията на самопровъзгласилата се ДНР, създател на телеграм канала " Пишат ни от Янина ", прочут под псевдонима " Бойна котка Мурз ", написа за значимостта на връзката в борба. Според него неналичието на надеждни предпазени информационни канали лишава съветските бойци от опцията да координират дейностите си с танковете, до момента в който въоръжените сили на Украйна са решили този проблем.

" Една от аргументите за неуспеха на доста от нашите щурмове е неспособността да използваме преимуществото на технологиите. Често пехотата потегля на взлом без бронирано прикритие, против добре укрепени противников позиции. Много пъти съм виждал по какъв начин танкове изстреляха муниции в нищото и просто напуснаха бойното поле. Мястото за презареждане беше доста надалеч и танковете не се върнаха, с цел да поддържат офанзивата ", написа той, обяснявайки тази дискоординация точно с неналичието на връзка.

Украинската войска употребява системата за командване и ръководство на бойното поле от първите месеци на войната. Изграждането на такава мрежа стана допустимо, откакто.
 Украйна получи още 8000 терминала Starlink
Украйна получи още 8000 терминала Starlink

От началото на войната, страната е получила повече от 22 000 терминала

Всички тези фактори разрешават на Украйна повече или по-малко сполучливо да възпира съветските войски - даже офанзивата в региона на Бахмут, макар завладяването на Соледар и по-нататъшното нахлуване, е много мудна.

Въпреки това, даже и с висококачествени връзки, в случай че се стигне до огромно нахлуване с решителни цели и пробив на фронта на огромна дълбочина, въоръжените сили на Украйна ще се нуждаят от тежка бронирана техника, доста артилерия, Противовъздушна отбрана и радиоелектроника бойно съоръжение и най-важното - доста муниции. Изключително доста.

Междувременно в този момент и двете страни изпитват " апетит за снаряди ", съдейки по интензивността на потреблението на артилерия, Те може в действителност да не доближават, само че може би се икономисват муниции за огромни интервенции.

Тактика

Броят на бронираната техника, боеприпасите и персоналния състав е в действителност доста значим фактор в една война, изключително в атака. Качеството обаче е не по-малък фактор. Офанзивите на въоръжените сили на Украйна край Изюм и Херсон бяха сполучливи значително заради обстоятелството, че съветската защита в тези региони беше прекомерно слаба - или заради липса на хора, както в региона на Харков, или заради проблеми със снабдяването, както в Херсонска област.

Сега обаче въоръжените сили на Украйна най-вероятно ще би трябвало да пробият по-мощна защита - Русия в последно време интензивно се занимава с нейната подготовка. Това се отнася освен за укрепленията, чието качество постоянно е под подозрение. Русия се опита да образува запаси в тила, които да бъдат употребявани за блокиране на дълбоки пробиви.
 Кремъл гради окопи в окупираните територии
Кремъл гради окопи в окупираните територии

Нови дейности на съветската войска в Украйна

Такава гъвкава защита, основана на маневрата на бойните групи, изисква доста добра съгласуваност, просветеност, ситуационна информираност на командването и високо равнище на командване и надзор. Общоприето е, че всичко това е по-добре развито във въоръжените сили на Украйна, само че тук е мъчно да се обобщава, защото от съветска страна в запас се държат освен мобилизирани, само че и кадрови елементи.

В случай, че Русия стартира нахлуване, триумфите от първия стадий на войната също няма да бъдат повторени - украинската войска от този момент е доста по-добре въоръжена и готова.

Ако прогнозите се осъществен и една от страните стартира нахлуване, тогава тя ще има потребност от доста повече подготвени войски, в сравнение с за отбрана. Това включва освен умения за работа с оръжия или съоръжение, само че и бойна съгласуваност на всички равнища, от поделение до бригада или дивизия.

И двете страни в този момент са ангажирани с това - Русия изпрати на фронта единствено част от мобилизираните, съгласно някои източници половината - останалите се образоват. Украйна също интензивно образова бойци и офицери на своите полигони и в образователни бази в чужбина.

За Русия е по-трудно да образова военни - инструкторите би трябвало да са офицери с военен опит в този боен спор, само че такива хора са нужни в този момент и на фронта. Затова качеството на образование на мобилизираните може да не е най-високо. Въпреки това е доста евентуално те да бъдат подготвени, с цел да запълнят окопите в по-малко застрашени региони и да освободят повече боеспособни единици за други места.

Украйна също приготвя запаси и, съдейки по информацията, която попада в открити източници, образованието на военните на Запад е обвързвано с доставката на бронирани транспортни средства.

Украинският дипломат в Лондон Вадим Пристайко сподели, че Обединеното кралство скоро ще стартира да образова украинските военни на новото съоръжение, дадено от Обединеното кралство. " Екипажите на тежките артилерийски системи към този момент упражняват, скоро ще дойдат и танковете ", сподели украинският дипломат. Пристайко посочи още, че във Англия към този момент са подготвени 10 000 пехотинци, а от началото на януари се образоват още 20 000. Курсът на образование продължава към пет седмици.

Общо, съгласно най-минималните оценки, които се намират в интернет, 50 000 украински военни могат да бъдат подготвени в чужбина.

Както сподели представител на Министерството на защитата на Съединени американски щати на брифинг на 9 януари, новото оръжие ще разреши на въоръжените сили на Украйна да продължат образованието на подразделения за водене на комбинирани бойни дейности. Подготовката, съгласно него, ще бъде осъществена от Съединени американски щати и техните сътрудници. Едно е оборудването, друго е потреблението му, сподели той.

Комбинираният пердах е боен термин, който значи бойни дейности на сушата с потребление на бронирани машини, пехота, помощно съоръжение, артилерия и въздушна поддръжка. Съвременният смесен пердах изисква най-високо равнище на взаимоотношение сред разнообразни единици на бойното поле, командване, надзор, които зависят от разузнаването, връзките и доста други фактори.

Последният пакет от американска помощ, както и доставката на съоръжение от други страни, демонстрира, че украинската войска се образова да води война против добре въоръжен съперник точно в границите на общовойсковите интервенции.

През последните седмици на Украйна бяха обещани доставки на тежки бойни машини на пехотата - 50 шведски CV90, 40 немски " Мардер ", 59 американски Bradley. Тази техника сама по себе си доста ще усили боеспособността на украинските елементи, само че ще бъде още по-ефективна, когато Украйна получи и съществени бойни танкове.

След дълги полемики Вашингтон и Берлин дадоха обещание да ги доставят на Киев. По-рано Англия даде обещание да достави танковете.
 ISW: С задграничните танкове Украйна има повече шансове против Русия
ISW: С задграничните танкове Украйна има повече шансове против Русия

Продължават битките за власт сред съветската войска и паравоенните формирования

Заедно с БМП американците ще доставят на Киев командни машини, превзвачи на муниции, бронирани коли MRAP и джипове " Хъмви ". Други страни дадоха обещание колесни самоходни оръдия и други

Черешката на американската торта са 90-те тежки осемколесни бронирани машини " Страйкър ", които образуват гръбнака на средномобилните бригади на американската войска. Има разнообразни версии на тези транспортни средства, в това число бойни машини на пехотата, бронетранспортьори с картечници, самоходни минохвъргачки, разследващи, командни пунктове, коли за спешна помощ и други транспортни средства. Една от модификациите е въоръжена със 105 mm танково оръдие.

От една страна тези машини нямат същата отбрана като танковете или тежките бойни машини на пехотата и са по-уязвими на бойното поле. Но въпреки това, това са колесни транспортни средства, които, за разлика от верижните транспортни средства, могат да се движат на дълги дистанции, без да прибягват до помощта на коли с платформи.

Заедно с бронираните машини AMX-10 RC, обещани от Франция, те могат да станат основа на части за бързо реагиране, които могат бързо да укрепят групировката в нахлуване или да трансферират войски в заплашен регион за отбрана.

Освен това Украйна ще получи доста самоходни артилерийски установки: Дания ще трансферира 19 самоходни оръдия " Цезар ", Швеция - 12 " Арчър ", Чехия - 26-30 Dana-M2, Англия - 18 M109А6. Самоходната артилерия съставлява тежка мобилна артилерия, която може да съпровожда войските в нахлуване.

Но целият този набор от принадлежности изисква доста сериозна подготовка. Дори като се вземе поради фактът, че в тази ситуация не става дума за някакви свръхсложни системи, каквито са системите за противовъздушна защита, усвояването на новите оръжия би трябвало да бъде на такова равнище, че екипажът да работи автоматизирано в бойни условия - въпреки всичко, в борбата постоянно всичко се взема решение даже не от секунди, а от елементи от секундата.

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили счита, че за Украйна ще бъде доста мъчно да се приготви за нова атака през идващите месеци - само че Мили е убеден, че това може да бъде направено.

" Личният състав би трябвало да бъде подготвен, той би трябвало да овладее техниката. Времевият прозорец за осъществяване на тези задания е доста дребен, доста е мъчно да се направи ", сподели военачалник Мили на конференция след срещата на съдружниците на Украйна в Рамщайн.

А министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин посочи, че става дума за няколко седмици: " Имаме прозорец на опция до пролетта, когато Украйна стартира контранастъплението, и това няма е доста ".

Кога да се настава

Времето е най-важният фактор за триумф в една атака. Моментът на началото на военните дейности е толкоз значим, колкото и мястото на удара.

През Втората международна война, преди борбата при Курск, историците считат, че една от грешките на немското командване е, че е решило да изчака няколко седмици, с цел да натрупа повече сили. Тази пауза обаче оказа помощ на руската войска, която съумя да се приготви още по-добре за защитата и последвалото контранастъпление.

Който и да реши да нападна - Русия или Украйна - времето за започване на тази атака ще бъде подбудено от доста фактори.

На първо място, това е времето. Зима 2022-23 се оказа не най-студеното в тези райони, където се водят военни дейности. През последните дни температурата в региона на Донецк, Бахмут, Лиман, Запорожие е над нулата. През зимата обаче имаше студове и тук-там почвата към момента замръзнала.

През април в тези региони ще има доста тиня, което ще усложни терена даже за леки верижни транспортни средства. Руската войска към този момент се сблъска с това в самото начало на нахлуването.

Следователно " метеорологичният прозорец " за настъплението понижава с всеки ден. В същото време никоя от страните явно към момента не е подготвена за нахлуване.

Вторият фактор е готовността на новите войски. Сега и двете страни се пробват да балансират сред желанието да се приготвят по-добре за настъплението и страха, че врагът прави същото.

За Украйна това е преди всичко усвояването на новото задгранично съоръжение, което включва освен способността да управлявате танк, да стреляте от самоходно оръжие или да сканирате небето с радар.

Техниката в актуалния пердах се употребява в тясна връзка с дейностите на пехотата, артилерията, инженерните елементи, тактическата авиация, разузнаването и доста други. В идеалния случай всички тези елементи би трябвало да бъдат хармонизирани.

Въпреки това, даже всички тези ограничения са единствено инструмент в ръцете на щабните офицери, които приготвят настъплението. Печелят не танковете и бойците, а на първо място щабовете. И също по този начин им би трябвало доста време, с цел да тестват всичките си проекти - да ги отработят на компютри и действителни извършения.

Третият фактор е съществуването на огромни ресурси от муниции. Намаляването на артилерийската интензивност през последните седмици от двете страни на фронта може да значи както дефицит на муниции, по този начин и предпочитание те да се натрупат преди съдбоносен удар. Но въпросът не е единствено в общите ресурси от снаряди и ракети. Въпросът е в логистиката, която също лишава доста време за подготовка.

Всяка огромна атака е голяма задача за тиловата работа. Необходимо е да се провеждат хранилища със ресурси от гориво, муниции, храна, да се провежда скица за доставка на товари до настъпващите елементи, които ще изразходват всичко това с доста по-бързи темпове, в сравнение с по време на защита, както и да се извеждат ранените в лечебни заведения, което също към момента би трябвало да бъдат оборудвани.

И това би трябвало да се направи допустимо най-дискретно. Така че врагът да не разбере нищо. Всичко това изисква освен запаси, само че и време.
 Съединени американски щати пращат снаряди в Украйна от хранилища в Израел
Съединени американски щати пращат снаряди в Украйна от хранилища в Израел

Американската оръжейна промишленост на смогва на темповете на войната в Украйна

Откъде може да стартира офанзивата?

Преди началото на есенното нахлуване на въоръжените сили на Украйна външни признаци на подготовката му бяха забележими още в края на август. В следващия пакет от американска помощ се появиха средства, които посочваха такова развиване.

Въпреки това беше много мъчно да се отгатне посоката на удара на украинските сили до самото начало - командването на въоръжените сили на Украйна съумя повече или по-малко прикрито да разгърне ударната мощ и когато настъплението на войските в Харковска област стартира на 6 септември, това беше изненада за съветските войски.

Тайната на разполагане е една от главните военни техники на руската войска, която е употребена повече от един път през Втората международна война - в борбите при Курск и Сталинград. В интервенция " Багратион " беше употребен целият боеприпас от камуфлаж до радиомълчание, придвижване единствено през нощта, основаване на подправени позиции, макети на съоръжение, осъществяване на окопни работи за похищение на вниманието.

Както украинската, по този начин и съветската войска са наследници на руската и най-вероятно ще се опитат да употребяват изцяло този опит и затова подготовката на такова нахлуване може да стане известна едвам в последния миг.

Вярно е, че въоръжените сили на Украйна употребяват доста по-модерни средства за разузнаване и съветската войска в доста случаи ще би трябвало да се приготви за нахлуване в окупираната територия, където работят украински сътрудници, и затова преимуществото в секретността е на страната на Украйна.

Като цяло войната към този момент разкри няколко от най-важните области, в които могат да се водят настъпления.

Херсонска област

Сложността на тази бойна зона е, че с цел да се извърши нахлуване е належащо да се пресече огромната река Днепър . Това доста усложнява задачата както за въоръжените сили на Украйна, по този начин и за въоръжените сили на Руската федерация.

Самото форсиране към този момент е доста сложна интервенция, само че по-късно е належащо да се провежда снабдяването на настъпващите елементи през откритите преходи, които най-вероятно врагът ще се опита да унищожи с всички сили, макар загубите.

За Украйна обаче това е най-краткият път до Крим. Ако Днепър в този случай е спънка, тогава в противоположен случай теренът до провлака, в противен случай, оказва помощ да се напредне - това е степна низина, на която няма доста селища.

За съветската войска Херсон също може да бъде мечтана цел - и връщането на града би било прелъщение, да не приказваме за обстоятелството, че това би отворило пътя към Николаев и Одеса.
 Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл
Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Въпреки изтеглянето на съветските сили

Запорожка област

За Русия Запорожката област (както и Херсонска) е значима, защото персонално Владимир Путин разгласи тези украински райони за нови субекти на Русия. Политически е напълно разумно да се стартира нахлуване в тази посока, още повече, че за разлика от Херсон не е належащо да се форсира Днепър.

Ако съумеят, съветските войски ще изтласкат фронтовата линия, което ще направи сухопътния кулоар от Крим по-безопасен, по-специално железопътната линия, която е обстрелвана от украински точно управляеми ракети.

За засилената интензивност на съветската войска в запорожското направление беше обявено още в средата на януари, само че през последните дни съветската войска се засилва още повече .

За Украйна удар на това място също е логически. Това би разрешило да се стигне до крайбрежията на Азовско море и да се прекъсне снабдяването на съветските войски в региона на Херсон - след детонацията на Кримския мост снабдяването през полуострова стана проблематично.

Въпреки това, заплахата от украинско нахлуване в този регион е осъзната в Москва много от дълго време и в дълбините на защитата има запаси, подготвени да спрат настъплението.

Донецка област

Това е най-сложното място за офанзива, както за въоръжените сили на Украйна, по този начин и, явно, за съветската войска, която се придвижва към град Бахмут от началото на нашествието през февруари 2022 година Руските войски не престават постепенно да напредват в тази посока, изразходвайки огромни старания и понасяйки огромни загуби.

Това се улеснява авансово, още преди началото на войната, от защитата, готова от Въоръжените сили на Украйна.

За Украйна атака в този регион би понижила заплахата, която може да заплаши украинската войска, в случай че Русия успее да пробие към Краматорск и Славянск. Украинците обаче ще би трябвало да пробият и отбраната, която разчита на готови позиции. Освен това Донбас е промишлен район с доста градове, което доста усложнява всевъзможни военни интервенции.

Луганска област

Южната част на Луганска област също е много компактно застроена и настъплението на въоръжените сили на Украйна, за което се говореше много през есента - към Кременная и по-нататък към Лисичанск и Северодонецк - ще бъде обвързвано с нуждата от да щурмуват тези селища.

Друга допустима посока - в региона на Сватово - наподобява по-привлекателна от тази позиция. В северната част на Луганска област има по-малко градове и села.

Но в тази посока след украинската есенна атака бяха ситуирани съветски запаси.

Русия също може да предприеме нова атака в региона, още повече, че към този момент го направи при започване на войната.

Беларус

През последните няколко седмици се приказва много за възмож
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР