С настъпването на по-студените месеци идва и времето на грипа

...
Коментари Харесай

Сезонът на грипа е тук: Пулмолог със съвети пред Искра.бг как да запазите здравето си

С настъпването на по-студените месеци идва и времето на грипа и настинките . Тези респираторни болести освен засягат всекидневието ни, само че и могат да имат съществени последствия за избрани групи хора. В тази публикация ще разгледаме главните признаци на грипа, методите за предотвратяване и способи за лекуване.

Грипът се характеризира с изнемощялост, отмалялост, висока температура и кашлица . Първоначално може да бъде комплициран с простуда заради сходни признаци като кихане и болки в гърлото, само че нормално той настава по-бързо и може да включва зной, главоболие, мускулни болки, запушен или течащ нос, болежка в очите, суха кашлица и в доста редки случаи повръщане и диария.

По тематиката беседваме с пулмолога доктор Иван Власов , работещ в „ ДКЦ-І-Бургас ” ЕООД. Специалист е по белодробни заболявания със задълбочени ползи за бронхообструктивни заболявания – хронична обструквитна белодробна болест, бронхиална астма, тежка еозинофилна астма и обвързваните с това функционални проучвания. Той сподели пред Искра.бг :

„ Грипът е инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков път при кашляне или кихане, както и посредством пряк или заобиколен контакт със инфектирани повърхности. Заразата може да се популяризира в организма ден преди появяването на първите признаци и продължава до 5-7 дни по-късно. Особено уязвими към грипа са дребните деца, възрастните хора, бременните дами, както и хората с хронични болести или отслабена имунна система. Те са изложени на по-висок риск от затруднения. “

„ Носенето на маски, честото миене на ръце, поддържането на обществена отдалеченост и имунизацията са основни за предотвратяване от грип “, безапелационен е пулмологът.

Според доктор Иван Власов ограниченията прилагани по време на COVID-19, като обществената отдалеченост и носенето на маски , са ефикасни и при предпазването от грип. Той уточни:

„ Важно е хората със признаци на грип да посетят доктор, изключително в случай че признаците включват висока температура, остра кашлица и болки в гърдите. “

Д-р Власов също акцентира смисъла на постоянните прегледи за хората с хронични белодробни болести .

„ Ваксинацията против грипа е изключително целесъобразна за възрастни хора и други уязвими групи. Ние със сдружението на „ Младите лекари “ посетихме доста места, където повдигнахме въпроса и обяснихме какви са изгодите от противгрипната ваксина. Нека подчертая, че съвършено лекарство или ваксина няма, само че по този метод се намалява риска за тежко протичане “, безапелационен е пулмологът.

В умозаключение, в случай че въпреки всичко се болестите, е нужно да започнете лекуване още през първите два дни от появяването на грипните признаци. Не забравяйте да се консултирайте с вашия доктор или експерт по отношение на това какви лекарства да приемате.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР