С настъпването на новата 2024 г. инвеститорите на световните пазари

...
С настъпването на новата 2024 г. инвеститорите на световните пазари
Коментари Харесай

Какво се очаква да донесе 2024 г. на инвеститорите на световните пазари?

С настъпването на новата 2024 година вложителите на международните пазари се пробват да плануват какво ще им донесе тя. Ще се стигне ли до нови геополитически земетресения и турбуленции или през тази година бизнесът им ще бъде по-предвидим?

На този въпрос се пробват да отговорят анализатори от капиталовите подразделения на две европейски банки - " Дойче банк " (Deutsche Bank) и " Саксо банк " (Saxo Bank).

Ситуацията в Съединени американски щати и в еврозоната

В началото на 2024 година множеството вложители са единомислещи, че стопанската система на Съединени американски щати евентуално ще изпадне в лека криза към средата на годината.

Ако обаче вземем поради, че единомислещите прогнози постоянно са неправилни, може да предположим два сюжета на развиване на обстановката през тази година, показва датската капиталова банка " Саксо ".

Едната възможност е Съединени американски щати и други водещи стопанска система да изпаднат в тежка криза, защото е допустимо високите лихвени проценти и поскъпналото кредитиране да стартират да потискат бизнес интензивността и да доведат до негативен стопански растеж.

Другата опция е през 2024 година да се стигне до ускорение на растежа в международната стопанска система.

Водещите стопански системи в Европа не престават да се показват неприятно, макар че се стабилизират в изискванията на лека криза, до момента в който стопанската система на Съединени американски щати остава устойчива, показва " Саксо ".

Приема се, че една страна е изпаднала в техническа криза, в случай че в продължение на две поредни тримесечия е регистриран спад на брутния й вътрешен артикул (БВП).

От своя страна анализатори от немската " Дойче банк " плануват растежът на международната стопанска система да се намали до 2,4 на 100 на годишна база през 2024 година от 3,2 на 100 през 2023 година

Дори и това прекомерно забавено повишаване на световната стопанска система се чака да бъде реализирано най-вече с помощта на упования годишен стопански напредък през идната година на най-големите разрастващи се стопански системи - Китай (4,7 на сто) и Индия (6 на сто).

Експертите от " Дойче банк " Давид Фолкертс-Ландау и Джим Рийд предвиждат доста слаб напредък на стопанската система на еврозоната (0,2 на сто) през 2024 година

" Еврозоната е в положение на застоялост, която ще продължи доникъде на 2024 година, когато се чака да стартира постепенно възобновяване на стопанската система й ". Европейската централна банка, която през септември увеличи главните си лихвени проценти до рекордните равнища от сред 4 на 100 и 4,75 на 100, " евентуално от юни до края на 2024 година ще ги понижи със 100 базисни пункта (1 на сто) ", показват анализаторите от " Дойче банк ".

Те означават, че към момента съществува " висок риск лекият стопански спад да се трансформира в по-дълбока криза ".

Анализаторите плануват стопанската система на Съединени американски щати да изпадне в лека криза през първото тримесечие на тази година. Те чакат, че американският Брутният вътрешен продукт ще нарасне единствено с 0,6 на 100 през 2024 година при планиран напредък от 2,4 на 100 за 2023 година

Експертите чакат Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати да отговори на забавения стопански напредък с намаляване на главните лихвени проценти. Очаква се да бъдат понижени със 175 базисни пункта (1,75 на сто) от сегашните равнища от 5,25 - 5,50 на 100.

Световната стопанска система през 2024 година

Анализаторите от датската капиталова банка " Саксо " открояват следните основни въпроси, които ще дефинират развиването на международната стопанска система през тази година:

1. Ще се окаже ли инфлацията стабилно висока на фона на нараснали заплати в редица стопански браншове, което ще принуди водещите централни банки да поддържат високи лихвени проценти за по-продължителен интервал?

2. Какво въздействие върху стопанската система ще окажат изборите, които ще се проведат през 2024 година в над 70 страни в целия свят? Сред тях се открояват президентските избори в Съединени американски щати (ноември) и Русия (март), както и за Европейския парламент през юни.

Ще бъдат ли сюрпризирани пазарите от някои изборни резултати и ще се усилят ли геополитическите опасности?

3. Ще съумеят ли софтуерните компании в Съединени американски щати да оправдаят оптимистичните упования за растеж на облагите или през 2024 година ще стане мъчително ясно, че вложителите още веднъж са се увлекли?

4. Ще продължи ли възходът на технологиите с генеративен изкуствен интелект?

5. Ще изпадне ли международната стопанска система в криза или растежът й ще се форсира още веднъж? Съществува риск за стопански спад и в еврозоната, и в Съединени американски щати, само че решаваща за световните пазари е ролята на китайската стопанска система, показва " Саксо ".

6. Производството на електрически транспортни средства ще резервира ли възходящия си растеж и през 2024 година? Дали годината ще постави началото на края на моторите с вътрешно горене и на изкопаемите горива, които ги задвижат? Каква ще е реакцията на водещите производители на нефт, измежду които са Саудитска Арабия и Русия?

7. Дали разрастващите се стопански системи ще се завърнат стремително на финансовите пазари или за следващ път ще разочароват вложителите?

8. Ще завърши ли войната в Близкия изток и ще успее ли Украйна да получи задоволително поддръжка от Съединени американски щати и от Европейския съюз, с цел да избегне загубата на още територии. Как през 2024 година ще се отразят на международната стопанска система западните наказания против Русия, наложени поради военната й експанзия в Украйна?

9. Централната банка на Япония ще резервира ли и през тази година свръхлибералната си парична политика, на доста ниски и даже негативни лихвени проценти, или ще предприеме курс на лихвена нормализация?

Инвеститорите в целия свят чакат отговорите на тези въпроси, само че би трябвало да имат поради, че във всеки един миг е допустимо да настъпят геополитически земетресения или турбуленции на финансовите и фондовите пазари.

Поради това би трябвало да са подготвени за настъпването на непредвидени събития, които може да раздрусат пазарите и през новата 2024 година, показват анализаторите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР