С настъпването на май идва и краят на футболния сезон.

...
С настъпването на май идва и краят на футболния сезон.
Коментари Харесай

В кои първенства в Европа остана интрига за титлата

С настъпването на май идва и краят на футболния сезон. Всички водещи европейски шампионати завършват към средата на месеца, а апотеозът е финалът на Шампионската лига, когато бива коронясван новият крал на континента.

Доста от топ шампионатите в Европа към този момент излъчиха своите локални първенци и общо взето ритат топка единствено за наслаждение в оставащите няколко кръга. В този текст обаче ще се фокусираме върху тези шампионати, в които към момента има конспирация и не е напълно ясно кой ще грабне златните медали.

Нещо като футболен плакат, само че без да преглеждаме жестоката борба сред " Санта Колома " и " Сант Жулия " в лигата на Андора, нито други периферни държавни шампионати, които биха ви били забавни единствено в случай че организирате футболен куиз. Но пък ще обсъдим родната Първа лига. Ей по този начин от учтивост.

Англия
В най-интересния сезон от подхлъзването на Стиви Джи насам още веднъж „ Ливърпул “ и „ Манчестър Сити “ водят жестока битка за купата в най-харесваното състезание в света. До края остават два кръга, а „ жителите “ водят с точка пред отбора на Юрген Клоп и имат с 4 попадения по-добра голова разлика, тъй че можем да кажем, че виртуално водят с точка и половина.

На Серхио Агуеро и компания им предстоят домакинство на „ Лестър “ и посещение в последния кръг на „ Брайтън “. „ Сити “ са в серия от 14 следващи победи вкъщи във всички шампионати и към момента не са губили точки вкъщи през 2019 година Освен това в последните си 5 семейства на „ лисиците “ са записали 4 победи и единствено 1 загуба, пристигнала в шампионския за гостуващия отбор сезон.

Срещата обаче ще е по-специална този път, защото треньор на „ Лестър “ е някогашният ментор на „ Ливърпул “ Брендан Роджърс. Очаква се тимът му да се хвърли крепко в опит да направи услуга на „ алените “ от „ Анфийлд “.

Ако Пеп Гуардиола вземе и този мач (което най-вероятно ще се случи), то надали в последния кръг ще има огромни усложнения на посетители на „ Брайтън “. „ Чайките “ се борят за своето оцеляване, само че имат удобна преднина от 4 точки пред „ Кардиф “, който към този момент заема 18-ото място в таблицата. Дори и при две издънки на „ Брайтън “, на „ Кардиф “ ще се наложи да завоюва на „ Олд Трафорд “ в последния кръг, с цел да оцелее.

Казано накратно „ чайките “ би трябвало да се спасят в елита още този уикенд, което ще ги освободи от всякаква мотивация да се борят за точки в 38-ия кръг и най-вероятно ще са първите, които да поздравят Гуардиола за втората му поредна купа във Висшата лига.

Все отново да обърнем внимание и на кандидата. „ Ливърпул “ ще гостува на първо време на „ Нюкасъл “, където ще го посрещне позната физиономия - тази на Рафа Бенитес, който е отпред на „ джордитата “. Лесно е да си представим, че на „ Ливърпул “ може би няма да бъде оказана кой знае каква опозиция на „ Сейнт Джеймсис парк “, само че кой знае.

За Юрген Клоп обстановката ще бъде по-сложна и поради идния реванш с „ Барселона “ от полуфиналите на Шампионската лига идната седмица, тъй че може да му се наложи да подреди добре целите си при избора на стартов състав.

Все отново развоят на шампионата в Англия зависи на първо място от „ Манчестър Сити “ и в случай че първенците не доближат до крайния триумф ще си е по тяхна виновност.

Във финалния кръг на шампионата на „ Анфийлд “ идва коравият отбор на „ Улвърхемптън “ и няма да е по никакъв начин елементарно на „ Ливърпул “ да вземе 3 точки. Но и това надали ще се окаже задоволително за краен успех.

В общи линии най-логичното нещо е „ Сити “ да победи още два пъти и да грабне купата, само че въпреки всичко сме виждали какво ли не.

Германия
Ако не беше тимът на „ Нюрнберг “, откраднал точка на „ Байерн “ (Мюнхен) в миналия кръг, то надали щях да пиша за Бундеслигата изобщо, а баварците към този момент щяха да са отворили бирата и да пекат колбаси по случай следващата си купа. Само че " Байерн " не победи и три кръга преди края води с 2 точки на „ Борусия “ (Дортмунд), което оставя някакви очаквания за късна драма.

До края на шампионата мюнхенци одобряват „ Хановер “ - чака се да са протоколни 3 точки. След това гостуват на „ Ред Бул “ (Лайпциг) в евентуално тежък дуел, който може да реши развоя на шампионата, а в последния кръг още веднъж пред лична аудитория ще играят с „ Айнтрахт " (Франкфурт). Което също може да се окаже не толкоз лесна задача поради солидната игра на „ орлите “, както и формата на двете им остриета в офанзива - Анте Ребич и Лука Йович.

Освен това тимът от Франкфурт се бори за топ 4 и влизане в групите на Шампионската лига през идващия сезон, тъй че в последния кръг надали ще отиде на екскурзия в Мюнхен.

От друга страна, след тежката издънка в рурското дерби в Дортмунд би трябвало хем да са щастливи, че изостават единствено с 2 точки, хем да се ядосват, че за пропуснатата опция да оглавят класирането още веднъж.

„ Борусия “ има на хартия малко по-лека стратегия, която включва посещение на „ Вердер “, домакинство на „ Фортуна “ (Дюселдорф) и аудиенция на съименниците от Мьонхенгладбах. Последните са в борбата за 4-ото място, тъй че (подобно на „ Айнтрахт “) ще излязат пределно стимулирани в последния кръг.

„ Байерн “ имат много по-добра голова разлика от „ Борусия “ (+50 против +34), тъй че при тъждество в точките регламентът на шампионата гласи, че купата ще е остане за поредна година в Мюнхен. Но даже да се гледаха директните дуели, преимуществото още веднъж е за баварците, тъй че за „ жълто-черните “ остава да се надяват техният огромен съперник да загуби най-малко 3 точки от останалите си 3 дуела, с цел да се окичат със златото.

Португалия
При оставащи три кръга „ Бенфика “ води с 2 точки на „ Порто “. Ключов беше последния уикенд, в който „ драконите “ стъпиха изкривено при гостуването си на „ Рио Аве “, а „ орлите “ завоюваха след поврат скъпи три точки от красивия стадион на „ Спортинг “ (Брага).

На доктрина интригата е налице, само че напрактика не напълно. На „ орлите “ от Лисабон предстоят домакинство на „ Портимонензе “, посещение на „ Рио Аве “ (на което могат да благодарят на своя конкурент за титлата) и още веднъж мач вкъщи с отбора на „ Санта Клара “.

Трите им противника заемат 8-о, 9-о и 11-о място във краткотрайното класиране и не се борят за безусловно нищо, тъй че надали може да се чака изненада в който и да е от трите мача. Разбира се, „ Рио Аве “ към този момент спъна „ Порто “, само че с цел да спре „ Бенфика “ за купата, ще би трябвало да го победи, защото при предполагаем еднакъв брой точки се гледат директните дуели. А лисабонският гранд победи безконечния си противник и в двата мача през сезона.

Все отново да споменем и програмата на „ Порто “ до края на акцията - домакинство на „ Авеш “, посещение на „ Насионал “ и дерби в Лисабон против „ Спортинг “. То е в последния кръг и ще е завладяващо, само че надали ще се окаже основно в борбата за купата поради по-леките противници на „ Бенфика “ до края.

Холандия
През предишния уикенд мачове в Ередивизи нямаше, с цел да могат футболистите на „ Аякс “ да си починат. И това се оказа добър ход, защото " хлапетата " от Амстердам победиха „ Тотнъм “ и то в Лондон в първия полуфинал и решително крачат към финала на Шампионската лига.

Останалото на назад във времето локално състезание също би трябвало да дефинира своя първенец, като „ Аякс “ и ПСВ " Айндховен " имат еднакъв актив два кръга преди края - по 80 точки. Ако след изиграването и на последните дуели разлика сред тях в точково отношение няма, то тимът с по-добрата голова разлика ще бъде избран за отличник. В момента „ Аякс “ води по този индикатор с 10 гола преднина.

До края на акцията отборът от Амстердам ще пътува за мач с „ Де Граафшап “ и ще семейства в 34-ия кръг на „ Утрехт “. В лагера на ПСВ пък се гласят за дуел с „ Хераклес “ на „ Филипс щадион “ и тегава аудиенция на АЗ за край. Очакваният процес е „ Аякс “ да завоюва своята 34-тa купа. В Айндховен пък могат единствено да съжаляват за трите неверни стъпки в последните 2 месеца, след които отстъпиха лидерската позиция, която държаха през съвсем целия сезон.

България
Дойдохме си на наш`то. След като през уикенда за пръв път и трите водещи тима изгубиха в границите на един и същи кръг, разликата от 5 точки сред водача „ Лудогорец “ и преследвача ЦСКА-София се резервира. В лагера на „ алените “ ближат рани - в границите на седмица първо отпаднаха за Купата на България, а по-късно същият противник - „ Ботев “ (Пловдив), най-вероятно ги лиши и от упоритостите за купата.

Все отново до края на шампионата остават цели 5 кръга, което на фона на останалите шампионати си е много и могат да се случат някакви разбърквания. Всеки от тимовете има да играе по още един път с всеки в шампионския поток.

Нещата се свеждат до следното - на 11 май е семейството на ЦСКА-София на „ Лудогорец “ и в случай че „ алените “ не го завоюват, на 100% ще се простят и тази година с всички титли. Междувременно седмица по-късно в Разград отива „ Левски “, а незабавно по-късно ще гледаме и последното за сезона столично дерби.

Във финалния 36-и кръг „ Лудогорец “ приема „ Черно море “, а ЦСКА-София - „ Ботев “, и сигурно на един от двата стадиона ще се чества извоюваната купа. Засега е много по-вероятно това да е арената в Разград.

През последните години е необичайност купите в топ шампионатите да се вземат решение през май, а в този момент ни следва съвсем всеки уикенд да гледаме срещи със заряд, тъй че не можем да се оплачем. Нито даже от обстоятелството, че през лятото няма да има международно или европейско. Тъй че дано се порадваме на още малко първокласен футбол преди да почнат следващите страдания с „ Вадуц “ и „ Мура “ през юли и август.

* Този материал е основан по план " Генерация Z ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР