С настъпването на есента рискът от аквапланинг се увеличава. Вече

...
С настъпването на есента рискът от аквапланинг се увеличава. Вече
Коментари Харесай

Опасността аквапланинг

С настъпването на есента рискът от аквапланинг се усилва. Вече са факт и първите произшествия с жертви в първите дъждовни дни тази есен.

Това дава мотив да напомним препоръките на на финландския производител на гуми Nokian, които да понижат риска от попадане в такава рискова обстановка.

Какво е аквапланинг

Аквапланингът се получава, когато под гумата се образува водна възглавница поради невъзможността на шарката на протектора да отстрани водата сред гумата и пътя. Това води до загуба на сцепление и автомобилът става неуправляем .

 Опасността аквапланинг
© Nokian Tyres

Висококачествена лятна гума с задоволителна оставаща дълбочина на протектора е най-сигурният избор за мокрите есенни пътища, считат от Nokian. В относителен тест оповестен в изданието на Tekniikan Maailma от май 2019, износена лятна гума с дълбочина на протектора 3-4 мм има осезаемо по-лошо ръководство в сравнение с нова лятна гума с дълбочина на протектора 7 мм.

В теста, новата гума влезнала в аквапланинг при скорост от 83.1 км/ч когато водната възглавница на пътя е била с дебелина от 10 см, до момента в който износената гума е влезнала в аквапланинг при скорост от 61.2 км/ч.

 Опасността аквапланинг
© Tekniikan Maailma, май 2019

С цел да се понижи риска от аквапланинг е нужно гумите да се сменят когато дълбочината на протектора падне под 4 мм.

Това, което е значимо да се знае, че категорията за сцепление, посочена върху етикетите за гуми на Европейския Съюз, демонстрират успеваемостта на гумата при сцепление на мокра настилка, само че от нея не могат да се извлекат данни за склонността й към аквапланинг.

 Опасността аквапланинг
© Nokian Tyres

В допълнение към положението на гумите, налягането в тях също е значим фактор. Ако налягането в гумите не е задоволително, те може да не запазят формата си във водата, което ще направи колата по-податлива на аквапланинг.

Избягване на локвите

Най-важното, което би трябвало да се направи при шофиране в пороен дъжд е да се понижи скоростта. При опция би трябвало да се заобикалят локвите, коловозите и дупките. При затрупан от вода път не се предлага изпреварване.

Действия при попадне в аквапланинг

1.Запазете успокоение.

2. Отпуснете газта и натиснете съединителя. Спирачките няма да оказват помощ, защото oще щe понижат сцеплението.

3. Дръжте кормилото изправено, с цел да избегнете попадане в канавка или насрещното платно когато сцеплението се възвърне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР