С напредването на времето стремително се увеличава броят на жертвите

...
С напредването на времето стремително се увеличава броят на жертвите
Коментари Харесай

Жертвите от труса минаха 17 хиляди, израелски спасители разгърнаха полева болница в Турция

С напредването на времето стремглаво се усилва броят на жертвите от земетресенията, които раздрусаха в понеделник 10 окръга в Югоизточна Турция, предава Българска телеграфна агенция.

По данни на турските власти до 9 февруари загиналите са 17 134 души, а ранените са 70 347. Разрушени са 6444 здания.

В миг, когато се изчерпват очакванията за намиране на оживели, от Малатия бе обявена радостната новина за едно избавено дете отдолу под руините - 87 часа след първия мощен трус. Според експертите 72 часа след разрушително земетресение е съвсем невероятно да има оживели.

Седемгодишното момиченце Миран Гюл е било избавено живо, откакто през целия ден през днешния ден спасителите от Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) се опитваха да го извадят от руините.

Едва 87 часа след земетресението спасителите са съумели да стигнат до детето, което е било затрупано под руините на 7-етажен жилищен блок, където е живеело. За страдание, майката и двете му сестри са починали.

След като медицинският екип, който се е намирал на мястото, е оказал първа помощ на детето, с кола за спешна помощ то е било откарано в болница и предадено на грижите на лекарите.

Първите думи, които момиченцето отправило към спасителите, били: " къде ще отидем? ".

Междувременно израелските сили за защита са разгърнали полева болница в Турция в помощ на потърпевшите от земетресенията, съобщи ДПА.

Медицински екип ще поставя грижи за поданици на южния град Кахраманмараш, където не престават избавителните интервенции.

През последните дни Израел изпрати в страната към 380 филантропични служащи в границите на интервенцията " Маслинови клончета ", в това число лекари, медицински сестри и парамедици.

Освен това израелската войска сподели, че до момента нейни военнослужещи са съумели да спасят 17 души от руините на срутените здания в Турция, прибавя Българска телеграфна агенция.

Сред тях е и седем годишно момиче, което е било избавено в Кахраманмарас три дни след земетресението.

В понеделник израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разгласи помощ за прилежаща Сирия, макар че двете страни публично са във война.

Трябваше да се изпратят медикаменти, одеяла и палатки. Не е ясно обаче дали помощта към този момент е изпратена. Говорител на израелската войска съобщи, че израелски военнослужещи не вземат участие в избавителни интервенции в Сирия.

Междувременно Франция също разгласи, че изпраща мобилна болница в Южна Турция, както и 50 000 дози ваксини против дифтерия и тетанус.

В зоната на земетресението към този момент работят 136 френски пожарникари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР