С напредването на есента все по-често ще ни се налага

...
С напредването на есента все по-често ще ни се налага
Коментари Харесай

Кога има опасност от аквапланинг на пътя?

С напредването на есента все по-често ще ни се постанова да караме в дъждовно време и при мъгла. Вижте какви са заплахите и съветите за ръководство на автомобила при такива условия на специалиста от Държавната организация по сигурност на придвижването по пътищата Росен Рапчев, оповестява bTV.

„ В есенно-зимния сезон постоянно се сменят метрологичните условия – имаме превалявания, мъгли и понижена видимост. Ние съветваме водачите също да трансформират своето държание “, изясни Рапчев.

Пръските от околни коли

Един от сериозните рискова на пътя при неприятни метеорологични условия са пръските от околни коли. Те разсейват зрителното поле на лидера и той не може ясно да разпознае по-малките обекти – пешеходци и велосипедисти.

Дори да няма мъгла, пръските от колите водят до лимитирана видимост – мъчно се виждат светлините на околните автомобили, а и самите пътни знаци и маркировката “, сподели Рапчев.

Той подсети също, че понижава и светлата част от деня, а през тъмната също по-трудно се виждат по-малките обекти на пътя.

Съветът към всички водачи е да понижат скоростта и да усилят дистанцията, тъй като дистанцията ще им даде опция за реагиране при пораждане на рискова обстановка.

Аквапланинг

Аквапланингът е извънредно рисково събитие, довело до гибелта на доста хора в произшествия. Три са главните фактори, които влияят на това събитие – скоростта, типа на гумите и равнището на водата, изясни специалистът.

„ Тези три детайла в цялост и поединично могат да провокират изискването аквапланинг. Заради това желая да обърна внимание отново на всичките водачи, че законите за придвижване по пътищата са за идеални пътни условия. Когато тези условия са влошени, ние задължително би трябвало да съблюдаваме рестриктивните мерки, както виждаме и в други страни “, сподели Рапчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР