С над 84% е поскъпнал животът у нас за периода

...
С над 84% е поскъпнал животът у нас за периода
Коментари Харесай

Животът у нас е поскъпнал с 84% за последните 18 години

С над 84% е поскъпнал животът у нас за интервала 2000-2017 година Това демонстрира изследване на Евростат, съгласно което междинното нарастване на цените за целия Европейски Съюз е 36,5%. България се подрежда на пето място в класацията за нарастване на цените в европейските страни. Най-много е поскъпнал животът в Румъния - с 257%. Следва Исландия с над 108%, след това е Унгария с 98%, а директно преди нас е Латвия с 86,7%. Най-малко са се повишили цените в Германия и Швеция, надлежно с 28 и 29%.


Както в целия Европейски съюз, по този начин и у нас, най-вече са поскъпнали алкохолът и цигарите. В България те са с над 408% по-скъпи. В Румъния пък са с 726% по-скъпи.


На второ място сме и по повишаване на здравните услуги - съвсем с 155%. С над 130% са по-големи сметките за наем, ток, вода и газ. Повече са и парите, които би трябвало да заделяме за обучение - 214 %, като тук се нареждаме на 3-то място след Румъния и Обединеното кралство.

Цените на храните и безалкохолните питиета у нас пък са скочили с към 87%. Докато в съвсем целия Европейски съюз има поевтиняване на информационните услуги, тук-там до минус 40%, то у нас повишаването е с съвсем 10%. За облекла и обувки даваме с към 27% повече. Междувременно облеклото е поевтиняло в цели 13 страни.

До тук, във всеки бранш сме над междинното за Европейския съюз. Да обзаведем дома си обаче ни излиза с съвсем 14% по-солено, а междинната стойност за всички европейци е 19%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР