С наближаването на края на разследването на специалната парламентарна комисия

...
С наближаването на края на разследването на специалната парламентарна комисия
Коментари Харесай

Гръцкият премиер взема драстични мерки срещу подслушването

С наближаването на края на следствието на специфичната парламентарна комисия по неотдавнашната спекулация с подслушването, държавното управление оповестява, че обмисля възбрана на разпространяването на софтуер за наблюдаване от вида Predator, като част от пакет от рекомендации за усилване на институционалните гаранции за наблюдаване.

Според отчетите държавното управление е решило да се пристъпи към цялостна възбрана на покупката и продажбата на подобен програмен продукт сред частни лица, като в същото време ще бъдат въведени строги правила за прозрачност при закупуването му от страната.

То обмисля също по този начин дали Националната разследваща работа (НРС) да изисква подписа на отрасловия министър, с изключение на на двамата прокурори, както беше до неотдавна, с цел да утвърди наблюдението на политическа фигура.

Освен това проектът включва възобновяване на правото на следеното лице да бъде осведомено и да му бъде посочена точна причина за това. Освен това  " националната сигурност " не може да се употребява безпределно.

Обмисля се и доста усилване на надзорната роля на Органа за отбрана на персоналните данни в региона на известията. При сегашната система до органа доближават единствено телефонните номера на следените лица. Съобщава се, че новата законодателна самодейност ще планува органът да бъде осведомен за името на следеното лице.

Аферата с подслушването избухна при започване на август, откакто стана ясно, че телефонът на водача на ПАСОК Никос Андрулакис е бил подслушван от ЕГП. Правителството упорства, че подслушването, почнало през септември 2021 година и траяло три месеца, е законно, само че не показва аргументите, позовавайки се на националната сигурност.

Във всеки случай последните изследвания на публичното мнение демонстрираха, че макар политическите разтърсвания, които провокира, аферата с наблюдението не наподобява да повлияе на избора на гласоподавателите.

Това стана ясно от изследване на Pulse за Skai TV, извършено преди и след Солунския интернационален панаир по-рано този месец. Преди форума интервюираните са определили като значими следните въпроси: повишението на цените - 84 %, енергетиката - 82 %, гръцко-турските връзки - 67 % и подслушването на телефонни диалози - 50 %. След Солунския панаир подредбата не се е трансформирала.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР