С молебени за страдащия български народ Руската църква е формирала

...
С молебени за страдащия български народ Руската църква е формирала
Коментари Харесай

Патриарх Кирил: България винаги е била възприемана в Русия като братска страна

С молебени за страдащия български народ Руската черква е формирала публично мнение, повлияло за започването на Руско-турската война. Това сподели съветският патриарх Кирил за предаването „ Събота 150 “ по БНР.

„ Руската и българската православна черква имат доста дълга история на приятелски връзки. Именно заради обстоятелството, че нашите нации в по-голямата си част са православни и имат доста общо в културата и езика си, България постоянно е била възприемана в Русия като братска страна и историята удостоверява тази теза “, уточни патриарх Кирил и посочи ролята на Руската православна черква при вземането на решението за освободителната за България Руско-турска война.

„ Бих желал да кажа, че съветската черква, извършвайки молебени в съвсем всички църкви за страдащия български народ, е формирала такова публично мнение, което е повлияло за вземането на политическото решение за започване на военни дейности на Балканите. Ако я нямаше тази всенародна поддръжка, мъчно е да се каже дали тогавашното съветско държавно управление би направило тази жертва – десетки хиляди са починалите, десетки хиляди са и инвалидизираните. Тази жертва е била обяснена с най-важния и мощен мотив – отдаваме живота си за нашите братя единоверци. Достатъчно е да кажем, че при възникването на българо-гръцката схизма, когато българската черква не е била признавана в фамилията на поместните православни църкви, решаващият глас за признаването ѝ е точно на Руската черква. Мисля, че братските връзки сред нашите две църкви са издържали инспекцията на времето “, сподели още той и изрази вярата си, че това въздейства добре и на връзките сред българския и съветския народ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР